Värdepappersmarknadslagarna förnyas - konkurrenskraften förbättras och tillsynen effektiviseras
Statsrådet överlämnade den 19 april 2012 propositionen om totalrevisionen av värdepappersmarknadslagstiftningen till riksdagen. Regeringens proposition baserar sig på en jämförelse av lagstiftningen i de viktigaste konkurrerande länderna, och den tar även hänsyn till regleringen av EU:s värdepapperssektor som genomgår betydande förändringar. Förändringarna garanterar en tekniskt högtstående och fungerande reglering, de tryggar den inhemska värdepappersmarknadens konkurrenskraft och pålitliga marknadsfunktion och främjar placerarskyddet.
Ny lagstiftningsstruktur
Värdepappersmarknadslagstiftningens struktur föreslås bli förändrad och värdepappersmarknadslagen föreslås bli indelad i flera lagar. Den föreslagna nya lagen om handel med finansiella instrument innehåller bestämmelser om fondbörser, multilaterala handelsplattformar och aktiehandelns öppenhet. Bestämmelser om clearing och avveckling av värdepapper finns i den föreslagna nya lagen om värdeandelssystemet och om clearingverksamhet, som upphäver den gällande lagen om värdeandelssystemet.
Den nya lagen om investeringstjänster, som bygger på den gällande lagen om värdepappersföretag, innehåller framför allt bestämmelser om förfarandet då investeringstjänster tillhandahålls. Till lagen om investeringstjänster ska enligt förslaget också från separata lagar överföras bestämmelser om värdepappersföretag och om utländska värdepappersföretags rätt att tillhandahålla investeringstjänster i Finland. De separata lagarna föreslås bli upphävda.
Lagen om handel med standardiserade optioner och terminer föreslås bli upphävd och bestämmelserna om derivatbörser slås samman med bestämmelserna om reglerade marknader som upprätthålls av börser, varefter de överförs till lagen om handel med finansiella instrument. Bestämmelserna om clearing och avveckling av transaktioner med derivatinstrument föreslås bli sammanslagna med bestämmelserna om clearing och avveckling av värdepapperstransaktioner och överförda till lagen om värdeandelssystemet och om clearingverksamhet.
Den föreslagna lagen om värdepapperskonton innehåller bestämmelser om indirekt förvaring av värdepapper och i anslutning därtill om kontoinnehavarens rättigheter. Syftet med lagen är att förtydliga rättsläget när det gäller sakrättsliga aspekter på värdepapper. Placerarskyddet görs tydligare än i dagsläget till exempel då förvararen går i konkurs. Genom att förvaringstjänsterna med stöd av lagen om investeringstjänster görs till koncessionspliktiga tjänster framhävs den särskilda omsorg som ska iakttas vid förvaringen av kundernas medel. Lagen om värdeandelskonton ska enligt förslaget fortfarande reglera värdeandelskonton.
I den nya värdepappersmarknadslagen föreslås tre allmänna bestämmelser som gäller förbud mot förfaranden som strider mot god värdepappersmarknadssed eller är otillbörliga, förbud mot osann och vilseledande information och opartiskt tillhandahållande av tillräcklig information.
Tillsynen effektiviseras
Regeringen föreslår en avsevärd utvidgning och skärpning av användningsområdet för det administrativa påföljdssystem som Finansinspektionen förfogar över. Ändringarna innebär förberedelse för förestående ändringar i EU-lagstiftningen. De allra strängaste administrativa påföljderna på över en miljon euro ska i fortsättningen påföras av marknadsdomstolen i stället för Finansinspektionen.
I den nya värdepappersmarknadslagen föreslås bestämmelser enligt vilka de offentliga insiderregistren om personer i ledande ställning inom börsbolag och dem närstående personer koncentreras och förvaltas i fortsättningen av Finansinspektionen. Ändringen förbättrar insiderregistrens pålitlighet och förbättrar placerarnas möjligheter att få information.
Regeringen vill inte slopa bestämmelserna som gäller förpliktelsen för värdepappersförmedlare och andra personer i ledande ställning inom marknadsparterna att lämna insideranmälningar om sina aktieäganden. Även om lagstiftningen till denna del är nationell och avviker från lagstiftningen i andra EU-länder, har man bedömt att offentligheten och transparensen har betydelse för bekämpning av oegentligheter. Dessutom föreslås det att lagstiftningen som gäller skadestånd preciseras.
Avsikten är att lagarna ska träda i kraft den 1 juli 2012. Direktivet om ändring av prospektdirektivet (2010/73/EG) som ska sättas i kraft senast den 1 juli 2012 verkställs genom bestämmelserna i kap. 4 i den nya värdepappersmarknadslagen. Propositionen baserar sig på utkastet till en promemoria som arbetsgruppen för beredningen av totalrevisionen av värdepappersmarknadslagstiftningen gav ut i februari 2011.
Andra skedet av reformen
Propositionen innehåller inte några förslag om utvidgningen av förvaltarregistreringen, som varit föremål för en livlig offentlig debatt. Näringsminister Jyri Häkämies och finansminister Jutta Urpilainen beslutade hösten 2011 att möjligheterna att utveckla förvaltarregistreringen kommer att utredas i det andra skedet av totalrevisionen av värdepappersmarknadslagstiftningen.
Tjänstemannagruppen som tillsatts för att bereda förvaltarregistreringen har haft som mål att trygga en tillräcklig skattekontroll samt tillgodoseendet av övrig nödvändig myndighetsinformation om den verkliga ägaren av värdepappren. Gruppen kommer att utvärdera utvidgandet av förvaltarregistreringen även med hänsyn till offentligheten hos värdepappersägandet. Ett förslag till effektivisering av distansförmedlares transaktionsrapportering kommer också att beredas. Gruppen har representation från finansministeriets skatteavdelning och finansmarknadsavdelning samt från Skatteförvaltningen. Gruppen ordnade hearingar under april månad om utvidgningen av rätten att förvaltarregistrera samt dess konsekvenser för olika samarbetsparter. Avsikten är att gruppens förslag som presenteras i form av en regeringsproposition blir färdig före utgången av maj 2012.
Ytterligare information: Tuija Taos, regeringsråd, finansmarknadsavdelningen, tfn 09 160 33095
Källa: Finansministeriet