Varuhandel mellan Åland och fasta Finland

Observera att nedanstående information är en sammanställning och förenkling av Skatteförvaltningens och Tullens anvisningar. Syftet är att ge en översiktlig bild av förfarandet. Läs de ursprungliga anvisningarna för att vara säker på att få den korrekta bilden av förfarandet. Ålands Näringsliv reserverar sig för eventuella felaktigheter eller uppdateringar som vi ej har tagit hänsyn till i texten.

Allmänt om Ålands skattegräns

Åland är genom Finland med i EU och hör till dess tullområde, men står utanför EU:s skatteområde. Ur skattehänseende räknas Åland således som tredje område vid handel med övriga EU – i dagligt tal säger vi att Åland har en skattegräns mot övriga Finland och EU. Detta medför att när man handlar med varor över Ålands gränser måste man hantera bland annat tullformaliteter.

Inom Finland ska importören inge en importdeklaration, detta gäller såväl företag som privatpersoner. Någon exportdeklaration behöver inte inges inom Finland. Ett företag inom Finland som levererar varor till Åland behöver således bara fakturera den åländske mottagaren utan moms, och den åländske mottagaren lämnar in en importdeklaration – och vice versa.

Mervärdesskatt mellan Åland och fastlandet

Handel med varor över Ålands skattegräns utgör export och import i beskattningen. Därför tillämpas den allmänna regeln för utrikeshandel: exportförsäljning är skattefri, dvs. säljaren behöver sälja utan moms (0 %), och importören betalar skatterna vid import.

  • Icke-momsregistrerade företag och privatpersoner betalar in momsen till Tullen i samband med importdeklarationen, medan 
  • momsregistrerade företag redovisar, utöver importdeklarationen till Tullen, importmomsen i sin momsdeklaration till Skatteförvaltningen enligt den period man har (månads-, kvartals- eller årsvis).

Momsdeklaration

Säljaren redovisar exportförsäljningarna i punkten ”omsättning enligt 0-skattesats” i sin momsdeklaration.

Importören ska redovisa importerna i momsdeklarationens fält:

  • ”Import av varor från områden utanför EU” – här deklareras de sammanlagda skattegrunderna för alla importer under skatteperioden. Skattegrunden ska deklareras även för import som är skattefri.
  • ”Moms på import av varor från områden utanför EU” – här deklareras de sammanlagda skatterna på import för alla importer under skatteperioden, oavsett vilken skattesats (25,5 %, 14 % eller 10 %) som har tillämpats på enskilda importer.

Observera: även om det står ”utanför EU” ska handel med Åland deklareras här, eftersom Åland i skattehänseende är ett tredje område.

Skatten får dras av i punkten ”Moms som ska dras av för skatteperioden”, till den del varorna har importerats för verksamhet som berättigar till avdrag.

Tullhantering mellan Åland och fastlandet för företag

För varor som transporteras över skattegränsen mellan Åland och övriga Finland ska importören lämna in en skattegränsdeklaration till Tullen. Någon exportdeklaration behöver inte inges inom Finland. Alla typer av tulldeklarationer för företag som rör Åland–Finland lämnas i Tullens e-tjänst för företag eller genom meddelandedeklarering.

EORI-nummer

Det är obligatoriskt för företag som tar emot eller skickar försändelser över skattegränsen att ha ett EORI-nummer, som man behöver i nästan alla tullärenden. För en privatperson krävs det ett EORI-nummer endast i de fall man importerar eller beställer varor som omfattas av mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna, dvs. CBAM-varor, från utanför EU. Läs mer om EORI-nummer här.

Anmälan om varans ankomst

I regel ska en anmälan om varans ankomst göras till Tullen och det åligger transportören att anmälan lämnas in. Anmälan ska lämnas in till en godkänd anmälningsplats senast då varorna transporteras över gränsen, men den kan också lämnas in på förhand. För närmare information se Tullens webbsida Anmälan till Tullen av varors ankomst.

En godkänd anmälningsplats kan vara en hamn, flygplats, postterminal, skärgårdsfärjetrafikens hamn och kaj, belägna på ankomst- eller avgångsplatsen för transporten, eller en annan plats som anvisats av Tullen. Om inte Tullen meddelat att de kommer att granska varorna kan varorna transporteras från anmälningsplatsen 30 minuter efter att anmälan lämnats in.

Observera att anmälan om varors ankomst inte behöver göras om:

  • det importerande företaget lämnat in en skattegränsdeklaration i ett steg på förhand, eller 
  • meddelat transportören att de ämnar göra så senast vid övergången av gränsen. Transportören ska i dessa fall ges tillgång till Tullens beslut om frigörande – fråga din transportör hur, när och vad de behöver.

Deklarering i ett steg

Alla företag kan göra en skattegränsdeklaration i ett steg. Om den lämnas i ett steg kan den inlämnas tidigast 30 dagar på förhand eller senast när varorna tas emot. Tullens beslut om frigörande ska meddelas till transportören innan de kan leverera varorna till destinationen. Fråga din transportör vad de vill ha samt när och hur de vill få tillgång till det. För närmare information och instruktioner, se Tullens sida Deklarering i ett steg.

Om importören själv transporterar varor över gränsen kan denna typ av deklaration med fördel användas. I sådana fall gör företaget en skattegränsdeklaration senast när varorna transporteras över gränsen, varpå ingen anmälan om varors ankomst behöver lämnas in.

Deklarering i två steg

Momsregistrerade företag kan inge skattegränsdeklarationen i två steg. 
Vid denna typ av deklaration gör importören vid mottagandet av varorna en registrering i bokföringen om ankomsten. I steg två upprättas och inlämnas en periodisk deklaration, för alla varor som mottagits under föregående månad från en och samma leverantör, till Tullen. Med andra ord ska en deklaration upprättas per leverantör och period.

Den periodiska deklarationen ska inges till Tullen senast den sista dagen i följande månad, det vill säga att för de varor som tas emot t.ex. i juni ska en periodisk skattegränsdeklaration inlämnas senast den sista dagen i juli. För närmare information och instruktioner se Tullens sida Deklarering i två steg.

Skattegränsnummer

Ett företag som säljer till privatpersoner eller icke-momsregistrerade företag mellan Åland och övriga Finland kan ansöka om skattegränsnummer och således bli skattegränskund. Som skattegränskund kan man debitera moms i varans pris samt deklarera försändelsen och betala in momsen till Tullen på kundens vägnar.

Tullhantering för privatpersoner

En privatperson som handlar över skattegränsen ska också inge skattegränsdeklarationer. Alla försändelser som transporteras över gränsen ska förtullas, det gäller även gåvor och begagnade varor. Se Tullens webbsida för närmare information och instruktioner. Observera att om du som privatperson skickar en gåva till en adress i finska fastlandet ska du förtulla å mottagarens vägnar den innan du skickar den.

Skattegränsdeklarationer inges i tjänsten Importförtullning för privatpersoner, du kan också ge fullmakt åt någon annan att göra den eller fylla i en blankett och lämna in den på ett tullkontor eller skicka den till Tullen per e-post eller post.

Följande blanketter används av privatpersoner i handeln över den nationella skattegränsen:

  • 1141r – En privatpersons anmälan för avsändning av varor från Åland till övriga Finland. Här hittar du ifyllnadsanvisningar.
  • 1142r – En privatpersons anmälan för tullning av varor från övriga Finland till Åland. Här hittar du ifyllnadsanvisningar.


Skattegränsrådgivning

Ålands Näringslivs skattegränskontor erbjuder kostnadsfri rådgivning i tull- och skattegränsfrågor. Välkommen att ta kontakt!

Vänligen observera att den av Ålands Näringsliv tillhandahållna avgiftsfria skattegränsrådgivningen om den åländska skattegränsen inte är personlig skatterådgivning utan en allmän informationstjänst. Ålands Näringsliv garanterar inte noggrannheten, fullständigheten eller användbarheten av den information som tillhandahålls inom ramen för skattegränsrådgivningen. Ålands Näringsliv ansvarar inte för resultaten av den information som lämnas. Nyttjaren av informationstjänsten förstår att tillämpningen av informationen som ges är beroende av flera faktorer, inklusive nyttjarens eget agerande och beslut. Nyttjaren förstår och accepterar att alla beslut baserade på den givna informationen är nyttjarens eget ansvar. Om nyttjaren önskar individuell skatte- eller skattegränsrådgivning behöver nyttjaren kontakta Tullen, Skatteförvaltningen eller professionell skatterådgivare.