Varuhandel mellan Åland och länder utanför EU-området
Observera att nedanstående information är en sammanställning och förenkling av Skatteförvaltningens och Tullens anvisningar. Syftet är att ge en översiktlig bild av förfarandet. Läs de ursprungliga anvisningarna för att vara säker på att få den korrekta bilden av förfarandet. Ålands Näringsliv reserverar sig för eventuella felaktigheter eller uppdateringar som vi ej har tagit hänsyn till i texten.
Allmänt om Åland
Internationell varuhandel mellan Åland och tredje land (länder utanför EU) fungerar på samma sätt som för andra företag inom EU-området. Ålands skatteundantag har mindre betydelse i detta sammanhang. Skatte- och tullprocesserna är likadana som vid handel mellan Åland och EU-området.
Vid handel utanför EU-området behöver man dock ta hänsyn till olika frihandelsavtal och eventuella import- och exportrestriktioner. I EU:s Market Access Database hittar du uppdaterad information om vad som gäller för specifika varor i olika länder. Bekanta dig även med Tullens ABC för import och export.
Mervärdesskatt mellan Åland och tredje land
När det gäller handel med varor med tredje land (utrikeshandel) är exportförsäljning skattefri, dvs. säljaren behöver sälja utan moms (0 %), och importören betalar skatterna vid import.
- Icke-momsregistrerade företag och privatpersoner betalar in momsen till Tullen i samband med importdeklarationen, medan
- momsregistrerade företag redovisar, utöver importdeklarationen till Tullen, importmomsen i sin momsdeklaration till Skatteförvaltningen enligt den period man har (månads-, kvartals- eller årsvis).
Momsdeklaration för den åländska parten
Vid export redovisar den åländska exportören exportförsäljningarna i punkten ”omsättning enligt 0-skattesats” i sin momsdeklaration.
Vid import redovisar den åländska importören importen i momsdeklarationens fält:
- ”Import av varor från områden utanför EU” – här deklareras de sammanlagda skattegrunderna för alla importer under skatteperioden. Skattegrunden ska deklareras även för import som är skattefri.
- ”Moms på import av varor från områden utanför EU” – här deklareras de sammanlagda skatterna på import för alla importer under skatteperioden, oavsett vilken skattesats (25,5 %, 14 % eller 10 %) som har tillämpats på enskilda importer.
Skatten får dras av i punkten ”Moms som ska dras av för skatteperioden”, till den del varorna har importerats för verksamhet som berättigar till avdrag.
Tullhantering mellan Åland och tredje land
För varor i handel med tredje land ska exportören inge en exportdeklaration och importören en importdeklaration.
Privatpersoner och icke-momsregistrerade företag betalar in momsen till Tullen i samband med importdeklarationen, medan momsregistrerade företag lämnar in en importdeklaration till Tullen och redovisar importmomsen i sin momsdeklaration till Skatteförvaltningen.
Se Tullens steg för steg-anvisning om hur man inger en importdeklaration respektive exportdeklaration.
EORI-nummer
Företag behöver ett EORI-nummer för nästan alla tullärenden. Såväl importörer, exportörer som transportfirmor behöver ett EORI-nummer. För en privatperson krävs det ett EORI-nummer endast i de fall man importerar eller beställer varor som omfattas av mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna, dvs. CBAM-varor, från utanför EU. Läs mer om EORI-nummer här.
Länkar till mer information
- Business Sweden: Exportguider
- Skatteförvaltningen: Momsbeskattning vid utrikeshandel
- Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesbeskattningen i exporthandeln
- Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesskatteförfarandet vid import fr.o.m. 1.1.2018
- Tullen: Importrestriktioner
- Tullen: Exportrestriktioner
- Tullen: Mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna (CBAM) medför betydande ändringar för importörer