21 november 2012

Små företag behöver information om skyldigheten att ge arbetsintyg och lönebesked

Problemet gäller uttryckligen små företag, och orsaken är ofta att arbetsgivaren inte känner till sina lagstadgade skyldigheter eller innehållet i handlingarna. Också inflammerade relationer mellan arbetsgivaren och arbetstagaren kan leda till dröjsmål. Arbetsintyg och lönebesked måste ges även om anställningen har slutat med en uppsägning av orsaker som beror på arbetstagaren. Handlingarna har en central betydelse för att arbetstagarens rättsskydd ska tillgodoses eftersom de är en förutsättning för att få arbetslöshetsdagpenning. I lönebeskedet kan man dessutom kontrollera om lönen är korrekt.

Arbetsgivaren ska ge ett lönebesked vid varje löneutbetalning. Av lönebeskedet ska framgå lönens storlek och löneberäkningsgrunderna. Ett arbetsintyg ska ges om arbetstagaren ber om det när anställningen upphör. I arbetsintyget antecknas arbetsuppgifter och hur länge anställningen varat samt - på arbetstagarens uttryckliga begäran - orsaken till att anställningen upphört och en bedömning av arbetstagarens arbetsskicklighet och uppförande.

Arbetarskyddsmyndigheten har rätt att kräva att arbetsgivaren ger arbetstagaren lönebesked och arbetsintyg. En majoritet av arbetsgivarna levererar handlingarna genast då tillsynsmyndigheten ingriper i situationen. Men för att denna för arbetsgivaren rätt enkla skyldighet ska uppfyllas är arbetarskyddsmyndigheten också tvungen att tillgripa åtgärder som är kraftfullare än anmärkningar, till exempel utdöma vite.


Närmare information: inspektör Maija Rinta-Hoiska, tel. 029 501 8175, Regionförvaltningsverket