Skyldighet att ge kvitto skulle minska den grå ekonomin inom skönhetsvården
I lag bör också fastställas den information som ska finnas på kvittot. Skyldigheten skulle inte orsaka företaget någon extra administrativ börda eller kostnader, om det redan iakttar god bokföringssed och bedriver konsumenthandel.
Så konstateras det i slutrapporten av den arbetsgrupp som har utrett bekämpningen av grå ekonomi inom skönhetsvården. Den av arbetsminister Lauri Ihalainen tillsatta arbetsgruppen hade till uppgift att i samarbete med branschorganisationerna lägga fram förslag till hur försäljning som inte registreras i kassan och bokföringen kan förebyggas. Arbetsgruppens viktigaste slutsatser gäller utöver skyldigheten att lämna kvitto också inbetalning av lön på konto, övervakning och information.
Det centrala problemet med grå ekonomi hos frisersalonger och kosmetologer är försäljning som inte registreras i kassan och bokföringen. Vid skatteinspektioner har hos 49 procent av frisersalongerna och 44 procent av kosmetologerna uppdagats grå ekonomi, speciellt försäljning som saknas eller kvitton med fel innehåll.
Arbetsgruppen anser också att det är motiverat att i lagstiftning ålägga arbetsgivaren att betala in lönen på arbetstagarens konto. Eftersom lönerna i dessa branscher även nu i praktiken betalas in på det bankkonto som arbetstagaren uppgett, innebär förslaget inte någon särskild administrativ börda eller ekonomiska konsekvenser.
Dessutom är det viktigt att myndighetstillsynen över branschen fortsätter. Jämfört med många andra branscher har skatteinspektionerna i dessa branscher varit få, men de har varit resultatrika.
Egenkontroll inom skönhetsvården är en viktig metod i bekämpningen av grå ekonomi
Företagen inom branscherna utvecklar som bäst i samarbete med branschorganisationerna kraven på egenkontroll. Målet är att öka företagarnas och kundernas medvetenhet om de problem som den grå ekonomin orsakar och främja en rättvis konkurrens.
Ett företag som uppfyller kraven förbinder sig bl.a. att sörja för sina lagstadgade förpliktelser, följa branschens kollektivavtal och försäkra sin verksamhet på behörigt sätt. Kunderna ska för sin del kunna kontrollera uppfyllelsen av kraven på webbsidor som lagts upp för detta ändamål. Det är meningen att egenkontrollen ska tas i bruk redan i år.
I bekämpningen av grå ekonomi är också konsumenternas egen aktivitet viktig. Detta kan stödjas genom effektiv information. De organisationer som representerar branscherna utnyttjar sina egna webbsidor och branschernas facktidskrifter för att informera om de negativa följderna av grå ekonomi. Också återkommande riksomfattande informationskampanjer om grå ekonomi är viktiga.
I arbetsgruppen har utöver arbets- och näringsministeriet ingått representanter för föreningen Suomen Hiusyrittäjät, Kosmetologföreningen i Finland och Servicefacket PAM.
Bekämpningen av den grå ekonomin hör till regeringens spetsprojekt. Den stöder en sund konkurrens och stärker sysselsättningen och företagsamheten. Ytterligare upplysningar om arbets- och näringsministeriets åtgärder för bekämpning av grå ekonomi finns på adressen www.tem.fi/graekonomi [http://www.tem.fi/graekonomi]
Rapporten kan läsas på adressen www.tem.fi/julkaisut [http://www.tem.fi/julkaisut] (på finska)
Ytterligare upplysningar:
regeringsrådet Johanna Lähde, ANM, tfn 029 506 4694 (arbetsgruppens ordförande) äldre regeringssekreterare Päivi Kantanen, ANM, tfn 029 504 8938 (arbetsgruppens sekreterare)
Källa: Pressmeddelandet på ANM:s webbplats: http://www.tem.fi/?l=sv&s=2469&89513_m=107167