Riksomfattande Företagarpriser 2013
Alla har investerat modigt. Dessutom prisbelönades Markku Wuoti för det långvariga arbetet som han har gjort för att befrämja företagsamhet.
Skräddarsydd sågare
Ilkka Kylävainios Keitele Forest styr hela kedjan från timmerskog till husdelar.
Kunden som utgångspunkt. En så enkel visdom sammanfattar hemligheten bakom det nordsavolaxiska Keitele Forests framgångar. - Vi skräddarsyr varan i den längd, de mått och den kvalitet som kunden önskar, medan branschen är mycket bulkorienterad. Det är fortfarande vår bärande styrka, säger industrirådet Ilkka Kylävainio.
Företaget styr över hela värdekedjan: säljer, avverkar virket i skogen, transporterar det till fabriken, sågar och vidareförädlar. 60 procent av virket som företaget avverkar går till förädling. Produkterna är till exempel limmade träbalkar och olika byggnadskomponenter. 80 procent av produktionen går på export, främst till Asien.
Kylävainio konstaterar att företagarpriset är ett erkännande för hela företagarfamiljen, eftersom sönerna Matti och Mikko har varit med i verksamheten redan i tio år.
En ädelsten i matklustret
Seppo Korpela från Lihajaloste Korpela Oy anser att företagarpriset är en hyllning till hela köttbranschen.
När bolagets styrelse sammanträder varje dag går det snabbt att fatta beslut, skrattar Lihajaloste Korpelas verkställande direktör Seppo Korpela. Korpela har drivit företaget som hans föräldrar grundade tillsammans med sin bror Jari-Jukka sedan slutet av 1980-talet.
- Som liten pojke arbetade jag först i produktionen, och därifrån har jag avancerat via marknadsföringen till ledningen, sammanfattar Korpela.
Företaget verkar i "matklusterorterna" Huittinen och Honkajoki, och Korpela lyfter fram en engagerad personal som är med och utvecklar företaget som en av företagets styrkor. En liten organisation kan snabbt reagera på förändringar i konsumenternas beteenden.
- Köttbranschen är inte lika sexig som till exempel IT-branschen, och exportutsikterna är inte särskilt stora, så jag ser priset som ett bevis på uppskattning av hela livsmedelsbranschen.
Muminfigurernas tillverkare
Martinex inledde sin verksamhet med hushålls- och presentartiklar men verkar idag på många fronter.
- Jag är den tredje generationen i familjeföretaget, så det är väl jag som borde driva företaget i botten, skrattar Martinex verkställande direktör Riia Sandström.
- Företagarpriset får mig att känna mig väldigt ödmjuk. Våra kunder har varit mycket vänliga mot oss och uppskattat vad vi gör.
Martinex började som partihandel av hushålls- och presentartiklar 1986 och har växt ordentligt de senaste åren, så åtminstone för tillfället ser det inte ut som att familjeföretagens förbannelse ska bli sann.
- Jag började leda företaget 2001, men jag har varit med i verksamheten ända sedan starten och började som sommarjobbare och helghjälp.
Martinex produktsortiment utvidgades redan i början av 1990-talet till leksaker, varav de mest kända är Muminfigurerna som företaget låter tillverka. 2003 förvärvade Martinex Peliko, som är berömt för spelet Afrikas stjärna.
- Det gav oss tillväxt och smälte väl samman med vår affärsverksamhet, eftersom vi redan var aktiva i branschen och hade många kunder, berättar Sandström.
Känn din leverantör
Största delen av Martinex produkter tillverkas i utlandet med verktyg som företaget äger. Företagets styrka är kunskaper om kontraktstillverkning i Fjärran Östern. Sandström betonar betydelsen av personliga kontakter, som hon skapade under de tre åren hon arbetade i Hongkong på 1990-talet.
- Det är viktigt att man i dessa tider inte behöver oroa sig över leverantören som sitter på andra sidan jorden.
Spelen tillverkar företaget i den egna fabriken i Reso. Via den skolas följande generation Martinex-medarbetare. Sandströms barn som i höst börjat gymnasiet arbetade som praktikant på fabriken under sommaren.
Familjeföretaget har även fått erkännande internationellt. På sommaren utsågs det till vinnare av Finland-serien inom The European Business Awards, så Martinex fortsätter att vara en storspelare. Förra året belönades företaget med erkännandet Finlands starkaste företag.
- När jag var ung tänkte jag att ett företag måste vara något stort och fint för att det ska ha någon betydelse, men nu har jag märkt att ett litet och fräsigt företag också kan nå framgång, om man sköter den huvudsakliga verksamheten bra.
Den första företagaren
Markku Wuoti har belönats med ett pris för ett väl utfört arbete för företagandet.
När strejkkommittén bankade på dörren till pappans verkstad under generalstrejken 1956 satt den tonårige Markku Wuoti vid telefonen beredd att ringa polisen. Bråkmakarna kom aldrig in, men Wuoti inledde ett målmedvetet arbete för att förbättra företagandets status. Han berättar att han var bland de första som började kalla sig själva för företagare. Tidigare pratade man om egenföretagare.
Företagarorganisationen blev en kanal för att förbättra atmosfären. Wuoti var med och grundade Yläneen Yrittäjiä 1977 och Varsinais-Suomen Yrittäjiä året därpå. Han verkade som ordförande för Yläneen Yrittäjiä i över 20 år, och för distriktsorganisationen i ett årtionde. Resan tog honom även till många förtroendeuppdrag inom centralorganisationen Företagarna i Finland, till och med ända fram till vice ordförande.
- Jag har gjort det här jobbet utan att räkna timmar och kostnader, entusiasmen har funnits kvar under alla år.
Wuoti fungerar nu som ombud och är känd som den som hjälper företagare som har hamnat i ekonomisk knipa. Det här arbetet tänker han fortsätta så länge som kunskaperna och orken räcker till.
Källa: Yrittäjat