Regeringen fattade beslut om budgetpropositioner
Propositionen grundar sig till centrala delar på de avgöranden som träffades i vårens rambeslut. Vid budgetmanglingen avtalades det även om en extra tilläggsbudgetproposition för 2013 som stöder tillväxten och sysselsättningen. Dessutom har regeringen för avsikt att enas om ett omstruktureringsprogram för att stärka förutsättningarna för tillväxt och minska hållbarhetsunderskottet.
Problemen i den finländska ekonomin utgörs av såväl hållbarheten i fråga om den strukturella tillväxten och den offentliga ekonomin som det svåra konjunkturläget.
Enligt finansministeriets prognos minskar Finlands bruttonationalprodukt under innevarande år med 0,5 %. Ekonomin förväntas dock långsamt börja visa tecken på uppsving i år, och nästa år ökar den totala produktionen måttfullt (1,2 %) med stöd av den inhemska konsumtionen och exporten. Arbetslöshetsgraden år 2013 blir högre än i fjol, och under de kommande åren minskar arbetslösheten endast långsamt till följd av den långsamma ekonomiska tillväxten och problemen med att matcha arbetskraften mot efterfrågan på arbetsmarknaden.
En minskning av totalproduktionen två år i rad återspeglas ofrånkomligt också i den offentliga ekonomin, som fortsättningsvis uppvisar ett underskott. Med beaktande av de ekonomiska utsikterna satsar regeringen på åtgärder som stöder tillväxten och sysselsättningen både direkt och på lång sikt, dock utan att glömma problemen med hållbarheten inom den offentliga ekonomin.
Kraftigt stöd till företagens tillväxt- och sysselsättningsmöjligheter
För att stödja investeringar, sysselsättningen och företagande sänks samfundsskattesatsen vid ingången av 2014 med 4,5 procentenheter till 20 procent, samtidigt som beskattningen av utdelningsinkomster reformeras. Av utdelningsinkomsterna från offentligt noterade bolag är 85 % i fortsättningen skattepliktiga kapitalinkomster vid beskattningen av privatpersoner, då andelen tidigare var 70 %. Utdelningarna från andra än offentligt noterade bolag beskattas så att 25 % av en utdelning som motsvarar en årlig avkastning på 8 % beräknad på det matematiska värdet på aktierna är skattepliktig kapitalinkomst, dock högst till ett belopp av 150 000 euro. För den del som överskrider detta belopp utgör vinstutdelningen skattepliktig kapitalinkomst till 85 procent. För den del som överskrider den årliga avkastningen på 8 procent beräknad på det matematiska värdet på aktierna utgör vinstutdelningen däremot skattepliktig förvärvsinkomst till 75 procent. I reformen kvarstår utdelning som beskattas som förvärvsinkomst och dessutom minskas området för skattelättnader med en procentenhet och den skattepliktiga andelen av den utdelning som överskrider gränsen för skattelättnad höjs med 5 procentenheter.
År 2014 inleds ett program för tillväxtfinansiering för att påskynda tillväxten och internationaliseringen i små och medelstora företag samt stödja kapitalinvesteringsmarknaden. Finlands Industriinvestering Ab kapitaliseras årligen med 30 miljoner euro som används för inrättande av en ny fond för tillväxtfonder (Fonden för tillväxtfonder II). Fonden genomförs i samarbete med privata institutionella placerare. Fonden för tillväxtfonder II riktar sina investeringar i kapitalinvesteringsfonder som utvecklar finländska tillväxtföretag, vilkas sammanräknade kapital beräknas uppgå till närmare 1 miljard euro inom de närmaste åren.
För att finansiera företag i groddstadiet inrättas en ny tillväxtfond i ett särskilt investmentbolag för vars förvaltning Tekes ansvarar. Till fonden kanaliseras 20 miljoner euro per år av Tekes egna fullmakter och fondens attraktionskraft för investerarna kan ökas till exempel genom en asymmetrisk vinstfördelningsmodell. Avsikten är att finansieringen av företag i groddstadiet inom de närmaste åren ska koncentreras till Tekes. Under en övergångstid sörjer man även för Aloitusrahasto Vera Oy, som investerar i nyetablerade teknologiföretag samt i teknikintensiva eller innovativa serviceföretag, och år 2014 uppgår kapitaliseringen till 5 miljoner euro.
Läs hela pressmeddelandet här.