3 juli 2012

Offentliga stimulanser slår ofta fel anser Harvardprofessor

Den viktigaste lärdomen är att "bordet måste vara dukat" innan satsningar inleds. Det budskapet levererade Harvardprofessorn Josh Lerner under ett seminarium i Almedalen.

Lär av små länder som Singapore, Nya Zeeland, och Chile. Det rådet levererade Harvardprofessorn Josh Lerner till svenska politiker som vill uppmuntra entreprenörskap.

"Kan politiker stimulera entreprenörskap?" Det var frågeställningen när Josh Lerner, professor vid Harvard och författare till bestsellern "Boulevard of Broken dreams", besökte Visby under Almedalsveckans andra dag. I sin bok har Lerner studerat vad politiker bör och inte bör göra för att stimulera entreprenörskap.

- Om en sektor inte är utvecklad så kan staten i vissa lägen spela en roll genom att få igång verksamheten, sade Josh Lerner.

Det finns exempel där staten spelat en viktig roll för entreprenörskap, exempelvis i Israel, Singapore eller amerikanska Silicon Valley.

- Entreprenörerna i Silicon Valley ville gärna se sig som cowboys som startade verksamheten på egen hand. Men sanningen är att staten fungerade som katalysator för Silicon Valley under 1950- och 1960-talen, sade Josh Lerner.

Vid sidan av goda exempel, så finns det en uppsjö av misslyckade projekt genom åren. Projekt som politiker bör dra lärdom av om de vill stimulera entreprenörskap, menade Lerner, som belyste de vanligaste misstagen som politiker gör när de vill stimulera entreprenörskap.

- Det första är att man inte skapar en miljö som är gynnsam för entreprenörer, det kan gälla skattefrågor eller konkurrens. Det andra är att man inte lyssnar på marknaden. Ofta uppmuntras entreprenöriell verksamhet på platser som inte har några förutsättningar.

Lerner berättade om hur alla amerikanska delstater, utom Alaska, för en tid sedan skulle genomföra program inom bioteknik, då det var det som var populärast för stunden. Succén uteblev, föga oväntat, på de allra flesta platserna.

- Det tredje misstaget som politiker ofta gör är att man skapar regler i all välvilja, men som blir kontraproduktiva. Kort sagt, innan man inleder satsningar av det här slaget så måste bordet vara dukat först, sade han.

Om svenska politiker vill uppmuntra till entreprenörskap, så finns det några länder att inspireras av, främst Singapore, Nya Zeeland, och Chile.

- Alla dessa länder är små, precis som Sverige. Det har visat sig att sådana här projekt är enklast att genomföra i mindre länder, men betydligt svårare i ett stort och polariserat land som USA. Det talar för Sverige.

- Det är viktigt för politiker att inse att detta är processer som tar tid. Efter tio år kan man eventuellt se vissa effekter, men det är först efter kanske tjugo år som en skillnad verkligen märks, sade Josh Lerner.

Källa: Svenskt Näringsliv