1 december 2014

Ny lag om ersättning för arbetsolyckor och yrkessjukdomar

I lagen ska den försäkrades rättigheter och skyldigheter skrivas in. Dessa är nu delvis beroende av besluts- och rättsförfarandet. De grundläggande strukturerna i olycksfallsförsäkringen, såsom finansiering och verkställande, förändras inte.

Målet för reformen är att lagstiftningen ska motsvara de förändrade förhållandena i arbetslivet och de mål som grundlagen sätter för dagens lagstiftning. Den nuvarande lagen om olycksfallsförsäkring är från 1948. Bestämmelserna om arbetsolyckor och yrkessjukdomar sammanförs från nuvarande tre lagar under en ny lag om arbetsolyckor och yrkessjukdomar.

I den nya lagen ska ett olycksfall samt det medicinska orsakssambandet mellan ett olycksfall och en skada eller en sjukdom definieras. Ifall ett orsakssamband saknas är det inte fråga om en arbetsolycka eller en yrkessjukdom. I lagen ska också de förhållanden där en skada ersätts som arbetsolycka eller yrkessjukdom beskrivas i betydligt större detalj än tidigare.

Den årsarbetsförtjänst som ligger till grund för ersättningen ska också definieras tydligare. Idag omges fastställandet av årsarbetsförtjänsten av en hel del uppskattningar, men i fortsättningen ska årsarbetsförtjänsten fastställas på basis av uträkningar. Då är fastställandet av årsarbetsförtjänsten mer genomskinligt och förutsebart. Miniminivån på årsarbetsförtjänsten höjs med tio procent, och då stiger också de minsta ersättningarna för förlorad förtjänst i samma proportion.

Den lagstadgade olycksfallsförsäkringen kommer då att gälla enbart arbete som görs i förtjänstsyfte, och den ska så väl som möjligt stämma överens med arbetspensionsskyddet. När man ska ta en arbetspensionsförsäkring för en anställd ska man också ta en olycksfallsförsäkring. För företagare kommer olycksfallsförsäkringen fortfarande att vara frivillig. Den kan i regel bara tas av en företagare som har företagarpensionsförsäkring (FöPL). Definitionen av en företagare ska motsvara definitionen i arbetspensionslagstiftningen.

Ersättningsbehandlingen ska göras snabbare genom kortare tidsfrister. Ett försäkringsbolag ska exempelvis ge sitt beslut inom 30 dagar i stället för inom nuvarande tre månader från att det har fått alla dokument som behövs för beslutet. I fortsättningen ska det bättre framgå av motiveringen till negativa beslut om förmåner varför den sökande fått avslag. Motsvarande ändring som den så kallade försäkringsläkargruppen föreslagit har redan gjorts i den övriga förmånslagstiftningen.

Arbetsgivaren har en skyldighet att ta olycksfallsförsäkring för sina anställda. Som ett led i bekämpningen av en ekonomisk gråzon ska bestämmelser om tillsyn över olycksfallsförsäkrandet ingå i lagen.

Regeringen gav en proposition till riksdagen om ärendet torsdagen den 27 november. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2016.

Källa: Social och Hälsovårdsministeriet