31 januari 2013

Löntagarnas möjligheter att lära sig på arbetsplatsen har förbättrats

Den offentliga sektorn satsar klart mycket mer på lärande i arbetet och deltagande i utbildning än den privata sektorn. Detta framgår av förhandsuppgifterna om Arbetslivsbarometern 2012, vilka offentliggjordes den 31 januari 2013 i Helsingfors. Barometern beskriver hur arbetslivskvaliteten har utvecklats ur löntagarnas perspektiv. Den har gjorts varje höst sedan 1992.

I fjol deltog över hälften av löntagarna (57 %) i utbildning som arbetsgivaren betalade. Andelen har ökat med tio procentenheter från början av 2000-talet. Antalet utbildningsdagar har däremot minskat något. Högre tjänstemän upplever sina möjligheter att lära sig nytt som klart bättre än lägre tjänstemän eller arbetare.

Den största delen av löntagarna anser att de har en snabb arbetstakt. Möjligheterna att påverka arbetstakten och arbetsuppgifterna har försvagats något jämfört med början av 2000-talet. Möjligheterna att påverka arbetsfördelningen har i stort sett kvarstått på samma nivå.

En positiv uppfattning om chefen
När det gäller chefsarbete upplevdes det oftast att likabehandling förekom och att man fick stöd. Drygt över 80 procent av löntagarna bedömde att chefen behandlar arbetstagarna rättvist och jämlikt (85 %), frågar om deras åsikt i beslut som gäller medarbetarna (84 %) samt vid behov ger stöd och hjälp (90 %). Däremot är det mer sällsynt att chefen ger respons och uppmuntrar till att utveckla den egna kompetensen och verksamheten på arbetsplatsen, cirka en fjärdedel av löntagarna hade en kritisk bedömning av sin chef på dessa punkter.

Löntagarnas tro på att de hittar arbete som motsvarar deras utbildning och erfarenhet om de blir arbetslösa har blivit starkare under de senaste åren. I fjol bedömde 42 procent att de eventuellt hittar ett nytt, lämpligt arbete och 36 procent var säkra på att de skulle få ett nytt jobb. Unga arbetstagares tro på att det får ett nytt arbete i händelse av arbetslöshet var klart starkare än äldre arbetstagares tro på detta.

Källa: Uppgifterna i barometern baserar sig på intervjuer med löntagare som Statistikcentralen gjort i samband med arbetskraftsundersökningen. Förhandsuppgifterna om arbetslivsbarometern 2012 kan läsas på ANM:s webbplats på adressen www.tem.fi/julkaisut

Ytterligare upplysningar:
specialsakkunnig Maija Lyly-Yrjänäinen, ANM, tfn 050 396 0235