2 december 2014

Livsmedelsbranschen satsar på konkurrenskraft och internationalisering

I och med den politiska osäkerheten och den ökande regleringen har affärsmiljöns förutsägbarhet dock minskat. Detta har inverkat negativt också på hemmamarknaden. Krisen i Ukraina har försämrat livsmedelsindustrins tillväxtmöjligheter och sanktionerna mot Ryssland har kvävt en betydande del av livsmedelsexporten.

Uppgifterna framgår av livsmedelsindustrins branschrapport som arbets- och näringsministeriets Branschtjänst producerat och som publicerades den 19 november 2014.

- För att tillväxt skulle kunna åstadkommas på den lilla, mogna hemmamarknaden, som präglas av hög grad av koncentration, krävs större ansträngningar än tidigare. Utvecklingen av volymen på marknaden för dagligvaror har varit nästan noll under de senaste åren. Efterfrågan försämras dessutom ytterligare av konsumenternas minskade köpkraft, konstaterar branschchef Leena Hyrylä från NTM-centralen i Sydöstra Finland.

Konkurrensen mellan livsmedelsföretag är hård. Den relativt långsamma marknadstillväxten, livsmedelsföretagens höga antal och den ökade produktionskapacitet som investeringarna medfört, gör konkurrensen allt hårdare. Den ökade importen av livsmedel och det större utbudet på och populariteten av handelns egna varumärken är ytterligare orsaker till att konkurrensen hårdnat.

- Framgång kräver ständig effektivisering av verksamheterna för att priskonkurrenskraften ska kunna säkerställas. Företag söker tillväxt bl.a. genom höjning av förädlingsvärdet, utveckling av specialprodukter och innovationer samt genom att söka sig till nya marknadsområden. Konkurrensfördelar eftersträvas också genom utveckling av näthandeln och nya kedje- och servicekoncept, varumärkesprofilering och skapande av mervärde för kunderna, listar Hyrylä.

Programmet Team Finland sätter fart på exporten
Värdet av Finlands livsmedelsexport år 2013 var 1,6 miljarder euro. Värdet av vår internationella livsmedelshandel var sammanlagt cirka 6 miljarder euro, när omsättningen för finländska bolags dotterbolag medräknas. Underskottet i handelsbalansen i fråga om livsmedel var cirka 2,7 miljarder euro, eftersom det förra året importerades livsmedel till ett värde av 4,3 miljarder euro.

Hittills har Finlands livsmedelsexport riktat sig huvudsakligen till länderna kring Östersjön. Den ryska marknaden har haft en stor betydelse. Nu söker man efter nya potentiella exportområden. Hösten 2014 startade aktörerna inom Team Finland, Livsmedelsindustriförbundet och finländska livsmedelsföretag ett gemensamt exportprogram Food from Finland, som stöder utvecklingen av livsmedelsexport. Trots svårigheterna betraktas livsmedelsbranschen i Finland som en tillväxtsektor som har framgång i den internationella konkurrensen och den kraftigt förändrade verksamhetsmiljön.

Livsmedelsindustrins branschrapport finns tillgänglig på webben på adressen: www.temtoimialapalvelu.fi

Pressmeddelandet på ANM:s webbplats:
http://www.tem.fi/?l=sv&s=2468&89510_m=116573