15 april 2016

Kommissionen lägger fram handlingsplan för reform av EU:s momssystem

Europeiska kommissionen har lagt fram en handlingsplan där man undersöker hur EU:s momssystem skulle kunna moderniseras för att göra det enklare, företagsvänligare och mer skyddat mot bedrägerier.



Det s.k. momsgapet, dvs. skillnaden mellan de förväntade momsinkomsterna och de momsinkomster som faktiskt uppbärs i EU-länderna var nästan 170 miljarder euro år 2013. Enbart gränsöverskridande bedrägerier beräknas orsaka en förlust på ungefär 50 miljarder euro varje år i EU. Samtidigt är momssystemet fortfarande splittrat och orsakar betydande administrativa bördor, särskilt för små och medelstora företag och internetföretag.



Europeiska kommissionens representation i FinlandÅr 2013 varierade de beräknade momsgapen i EU-länderna mellan låga 4 procent i Finland, Nederländerna och Sverige och hela 41 procent för Rumäniens del. I Finland fungerar momsuppbörden således ganska bra, men enligt beräkningar som gjordes 2013 gick Finland trots det miste om 800 miljoner euro i uteblivna skatteintäkter, vilket utgör ett momsgap på 4,1 procent.



Handlingsplanen banar väg för en modernisering av EU:s nuvarande momsregler genom följande åtgärder:



1. Nyckelprinciper för ett framtida gemensamt europeiskt momssystem. Ett viktigt mål är att förbättra skyddet mot bedrägerier. Samtidigt är det meningen att man ska utveckla en EU-omfattande nätportal för att få till stånd enklare momsuppbörd för företag och ett stabilare system för EU-länderna att samla in momsintäkter.



2. Åtgärder på kort sikt för att bekämpa momsbedrägerier: Kommissionen kommer senare i år att föreslå åtgärder för att förbättra informationsutbytet mellan EU-länderna om momsbedrägerier, andra typer av bedrägerier och bästa praxis. På det sättet kan man undvika momsbedrägerier för 40 miljarder euro per år på EU-nivå.



3. Uppdatering av ramarna för momssatser och större flexibilitet för EU-länderna att fastställa momssatser. Ett alternativ är att hålla kvar minimistandardsatsen på 15 % och regelbundet se över förteckningen över varor och tjänster som kan beviljas reducerade momssatser med utgångspunkt i uppgifter från EU-länderna. Det andra alternativet är att slopa förteckningen helt, men då skulle man behöva sätta in säkerhetsåtgärder för att bekämpa bedrägeri och undvika orättvis skattekonkurrens. Det skulle också kunna öka kostnaderna för företagen att följa reglerna. Båda alternativen innebär att de nuvarande nollprocentiga och reducerade momssatserna skulle fortsätta att gälla.



4. Planer på att förenkla momsreglerna för e-handel och ett momspaket för att göra livet lättare för små och medelstora företag. EU-företag har en konkurrensnackdel eftersom vissa företag utanför EU kan importera varor till EU momsfritt. Eftersom systemet är så komplicerat är det svårt för EU-länderna att se till att det följs. Kommissionen kommer före slutet av 2016 att lägga fram ett lagförslag om gränsöverskridande e-handel för att modernisera och förenkla momsen. Det föreslås bl.a. att e-publikationer (t.ex. nättidningar) ska ha rätt till  samma reducerade momssatser som fysiska publikationer (t.ex. tryckta tidningar). Kommissionen kommer år 2017 att lägga fram ett momsförenklingspaket som ska främja tillväxten för små och medelstora företag och underlätta gränsöverskridande handel för dem.



Det ursprungliga syftet med EU:s gemensamma momssystem var att bli av med omsättningsskatter som snedvred konkurrensen och hindrade den fria rörligheten för varor, och att slippa fiskala kontroller och formaliteter vid EU:s inre gränser. Mervärdesskatten är en viktig och växande inkomstkälla för EU och inbringade nästan 1 biljon euro år 2014, vilket motsvarar 7 % av EU:s BNP. Som konsumtionsskatt är mervärdesskatten en av de mest tillväxtfrämjande typerna av beskattning.

Men momssystemet har inte kunnat hålla jämna steg med utmaningarna i dagens globala, digitala och mobila ekonomi. Det nuvarande momssystemet var ursprungligen tänkt som ett övergångssystem. Det är splittrat och svårhanterligt för de allt fler företag som har gränsöverskridande verksamhet. Det lämnar dessutom dörren öppen för bedrägeri, då inhemska och gränsöverskridande transaktioner behandlas på olika sätt och varor och tjänster kan köpas momsfritt på den inre marknaden.



Källa: Europeiska kommissionens representation i Finland