Italien liberaliserar arbetsmarknaden
Redan i november förra året lovade Berlusconi att följa uppmaningen. Nu gör Monti slag i saken för att främja konkurrensen och tillväxten. Siktet är inställt på att en reform ska ligga färdig till EU-mötet i slutet av januari.
Första steget är ett liberaliseringspaket som ska ge större frihet åt delvis låsta delar av arbetsmarknaden och öppna för ökad konkurrens. Skilda begränsningar som finns för en rad områden och yrkesgrupper ska tas bort. Förhandlingar om innehållet i reformen pågick i det sista då den låg på regeringens bord för att antas den 20 januari.
Flera studier pekar på stora vinster som finns att göra med liberaliseringar. En av Banca d´Italia 2009 visar på en ökad tillväxt med över 10 procent på längre sikt, en ökning i sysselsättningen med 8 procent och höjda reallöner med 12 procent. Arbetsgivarna i Confindustria räknar med en ökning av BNP på ca 1,4 procent om året under 20 år.
Liberaliseringarna omfattar en rad områden. Ett utkast till reformen kom till kännedom strax före mitten på januari och utlöste då ett ramaskri i de berörda yrkena. Ett flertal yrkesgrenar var snabbt ute på krigsstigen. Först av alla taxichaufförerna i Neapel som gick i strejk. I Rom har mängder av taxichaufförer och -bilar i flera dagar parkerat sig i protest på Piazza Colonna vid regeringssätet i Palazzo Chigi och hållit stormöten vid Circo Massimo. I en rad städer har taxi blockerat vägar och torg, och förarna har ilsket signalerat nya aktioner.
Familjeläkarna och andra läkare tänker sitta hemma den 10-13 februari, bensinstationerna har hotat stänga i tio dagar, apotekarna har protesterat mot fria öppettider och att fler apotek släpps in på marknaden och notarierna ämnar lägga ner jobbet någon dag i protest mot friare taxor och att ytterligare 1 500 personer ska få tillträde till yrket. Under veckan 16-20 januari tog regeringen emot företrädare för ett 20-tal yrkesgrupper och lyssnade på deras synpunkter. Underhandlingar har också skett med taxi. En rad ändringar i förslaget har skett på vägen och den antagna reformen skapar säkert öppningar för fler.
Från flera yrkesgrenar kommer varningar om liberaliseringarna. De ger inga besparingar, och friare öppettider även för handeln kan tvinga butiker att slå igen, hörs det bland annat. Men en konsumentorganisation tror på besparingar på 1 800 euro om året per familj.
En punkt väckte fackens samlade ilska. Och sedan de hotat vägra samarbeta med Monti om regeringen inte drog tillbaka förslaget så slog arbetsministern Elsa Fornero till reträtt. Det gällde en ändring i den redan tidigare omtvistade artikel 18 i arbetsstatuterna. Företag med under 15 anställda behöver nu inte återanställa medarbetare som fått avsked på ogiltiga grunder. Förslaget innebar att höja tröskeln till 50 anställda om två eller flera småföretag gick ihop. Avsikten var att underlätta ett samgående bland landets många småföretag för att göra dem slagkraftigare. Nu har regeringen alltså stoppat idén i malpåse.
Arbetsgivarnas Emma Marcegaglia i Confindustria ställde sig positiv till regeringens förslag. Hon ser gärna en ändring i artikel 18 men har undvikit en öppen strid med facken om just det. Regeringen går nu vidare med andra åtgärder för att öka sysselsättningen. Nya samråd med arbetsgivarna och facken sker inom kort.
Hur liberaliseringarna slutar i praktiken törs nog ingen säga i dag. Vägen är kantad av särintressen och administrationen ökänd för långsamhet och krångel. En röjning i snårskogen av lagar och bestämmelser och även se till att de tillämpas är ingen avundsvärd uppgift. Andra regeringar har försökt, men gått bet. Svaret på om Monti lyckas kommer med tiden.
Källa: Svenskt Näringsliv