Företagaroro när skärgårdstrafiken läggs om
Ålands Näringsliv framhåller att det är viktigt, då man nu planerar större ändringar i turlistor och i rutter, att man noga utvärderar de effekter förändringar kommer att ha på näringslivet, för befintliga arbetsplatser och företagare i skärgården.
Omläggningarna kan i bästa fall skapa nya arbetsplatser och medföra inbesparingar men det kan också i flera led påverka de lokala företagen negativt.
Det är viktigt att näringsnämnderna i de berörda kommunerna nu är aktiva och utreder de effekter omläggningen kan föra med sig, och för fram detta till landskapsregeringen innan de nya rutterna och turlistorna slås fast. Senast 14 augusti önskar regeringen få in informationen.
Se information från regeringens företrädare nedan:
- - - - - - - - - -
Turlistarbete inför år 2013-216
Turlistarbetet inför 2013-2016 medför flera olika stora utmaningar. Förutsättningarna för den frigående färjtrafiken har påverkats avsevärt genom den nya skärpta sjöarbetstidslagen, kollektivavtal och landskapets tuffa ekonomiska läge. Arbetet med turlistorna började egentligen redan i samband med att förslaget till omställningsbudget togs fram vårvintern 2012. Där fastslogs de ekonomiska ramarna för trafiken 2013-2015 baserat på de ekonomiska prognoser som framarbetats för perioden. Tidigt i arbetet såg avdelningen att trafiken måste minskas med minst 3 000 körtimmar, ca -12%, för att de ekonomiska ramarna skulle hållas. Samtidigt lades det ner mycket tid på att hitta optimala arbetsscheman och bytessystem utgående från den nya sjöarbetstidslagen. Målsättningen har varit att försöka få ut så många turer som möjligt med anpassad kapacitet för skärgårdstrafiken som helhet inom kostnadsramen för trafiken.
De turlistförslag som presenteras i denna remissrunda är inte helt färdiga. Det finns ännu en viss justeringsmån av avgångstiderna förutsatt att dessa justeringar inte påverkar trafikens nattvilotider och den eller de längre pauserna som finns under dagen.
Två politiska signaler har varit tydliga:
1. Turlistan som fastställs skall ses som en lägsta servicenivå för skärgårdstrafiken under perioden 2013-2016.
2. De fastställda ekonomiska ramarna för trafiken skall hållas.
Kommunernas roll i arbetet med turlistorna är viktig. Landskapsregeringen ser kommunerna som den sammanhållande representanten för kommuninvånarna och näringslivet. När förändringar som berör många människor/företag görs kan inte landskapsregeringen ta ställning till enskilda åsikter utan måste i det fallet förlita sig på att kommunerna lyssnar på sina invånare/företag och ger i sitt utlåtande en sammantagen väl avvägd bild.
Om det under kommunernas remisstid finns behov av förklaringar av bakomliggande orsaker och förtydliganden får kommunerna gärna höra av sig till trafikavdelningen, [person med kontaktuppgifter].
I nuläget skickas turlistförslagen för huvudlinjerna ut på remiss. Arbetet med matartrafiken påbörjas efter att kommunernas synpunkter har behandlats. Dialogen sker då direkt med den kommun som berörs av trafiken.
Kommunernas kommentarer till förslagen emotses senast på tisdag 14.08.2012 kl 12.00. Kommentarerna mailas till undertecknad (ian.bergstrom@regeringen.ax) 2.7-6.7 och efter 6.8, och Zandra Dahlberg (zandra.dahlberg@regeringen.ax).
När kommentarerna till turlistförslagen erhållits och sammanställts inbjuds kommunerna till möten där förändringsförslag och alternativa lösningar diskuteras linjevis. Mötena föreslås att hållas i självstyrelsegården den 16.08.2012 och 17.08.2012. Förslagsvis träffar landskapsregeringen kommunerna linjevis, Vårdö, Kumlinge och Brändö kommun vid ett tillfälle, Föglö kommun vid ett annat tillfälle samt Sottunga och Kökar kommun vid ett annat tillfälle. 3 timmar på förmiddagen och 3 timmar på eftermiddagen har reserverats för ovanstående dagar (totalt 4 tillfällen).
Efter mötena med kommunerna analyseras de förslag och synpunkter som inkommit. Därefter fortsätter beredningen av turlistorna i samband med budgetarbetet inför 2013.
Frågor besvaras av undertecknad.
MVH
Ian Bergström
Byråchef
Ålands Landskapsregering
Tel: 018-25145
Mobil: 0457-526 70 33