30 augusti 2012

Finlands Näringslivs konjunkturbarometer: Utsikterna spridda och osäkra

Enligt EK:s konjunkturbarometer, som sammanställdes i juli var näringslivets konjunkturutveckling i Finland skälig men konjunkturläget är dock i alla huvudbranscher en aning sämre än i genomsnitt.

Antalet nya order och produktionen ökade en aning, men personalstyrkan minskade med undantag för tjänstesektorn. Konjunkturutsikterna för de närmaste månaderna har i alla huvudbranscherna blivit en aning sämre. I industrin förekommer stor variation mellan företagen, men i genomsnitt väntas konjunkturerna vara nästan oförändrade under slutet av året. I tjänstesektorn och särskilt i byggbranschen bedömer man att konjunkturläget kommer att försämras något. Man förutspår att tillväxten av produktionen och försäljningen avstannar nästan helt de närmaste månaderna.

Också ifråga om personalstyrkan är utsikterna försiktiga och man tror att personalstyrkan minskar en aning. Saldotalet som mäter industrins allmänna konjunkturutsikter var i juli -3 (+9 i april). I den nya enkäten uppgav 14 % av företagen att de tror på bättre tider för slutet av året medan 17 % av dem som besvarade enkäten bedömde att läget försämras. Konjunkturläget för byggbranschen sjönk i juli till -27 (-5 i april). Av företagen trodde nu endast 1 % på ett uppsving medan så många som 28 % av företagen väntar en nedgång. Konjunkturutsikterna för tjänsteföretagen sjönk i juli till talet -6 (+2 i april). Av de företag som besvarade enkäten uppgav nu 6 % att de tror på bättre tider medan 12 % förutspådde sämre tider. Produktionstillväxten har nästan helt avstannatDe industriföretag som besvarade enkäten uppgav att antalet nya order ökade något på våren och försommaren.

I byggbranschen minskade antalet order en aning. Såväl i industrin som i byggbranschen beskrevs orderstocken som lite mindre än normalt. I industrin ökade lagren av färdiga varor till en lite högre nivå än normalt. I byggbranschen uppges antalet osålda bostäder ligga på normal nivå. Industrin väntar en stabil orderingång under början av hösten. I byggbranschen tror man att antalet order minskar en aning. Produktionen i industrin fortsatte öka under försommaren men takten blev i enlighet med tidigare förväntningar rätt långsam. Produktionen väntas öka mycket långsamt de närmaste månaderna medan man för det sista kvartalet inte längre väntar sig någon ökning av produktionen. I byggbranschen uppgav företagen att produktionen minskade mätt med säsongjusterade tal. Under de närmaste månaderna antas produktionen ligga på samma nivå eller minska en aning. Försäljningen i tjänstesektorn fortsatte öka, men takten blev klart långsammare under försommaren. Tillväxten förutspås bli rätt långsam de närmaste månaderna och inte heller under det sista kvartalet väntas någon större tillväxt. Graden av kapacitetsutnyttjande i industriföretagen steg nästan till nivån för långtidsmedeltalet. I juli meddelade 27 procent av industriföretagen att de har fri kapacitet (35 % i april). Personalstyrkans utveckling bäst i tjänstesektorn men också där har utsikterna försämrats I början av året ökade personalstyrkan i tjänstesektorn ännu en aning. I industrin och i byggbranschen minskade den däremot något jämfört med det första kvartalet. Utsikterna angående personalstyrkan är försiktiga eftersom personalstyrkan i tjänstesektorn förutspås sluta öka de närmaste månaderna. I industrin och i byggbranschen skulle personalstyrkan fortsätta minska lite. I industrin steg försäljningspriserna en aning.

I tjänstesektorn steg priserna långsammare medan de i byggbranschen var stabila. Kostnaderna fortsatte stiga i alla branscher, men i industrin och i tjänstesektorn lättade pressen på prisstegringen under försommaren. I industrin förutspås priserna vara oförändrade de närmaste månaderna medan de bedöms sjunka en aning i byggbranschen. I tjänstesektorn skulle prisstegringen avta ytterligare. I industrin väntar man sig att kostnadsnivån i genomsnitt är stabil. I byggbranschen är kostnadsstegringen fortfarande ganska snabb, medan priserna i tjänstesektorn fortfarande skulle stiga långsammare. Lönsamheten försämrades något i industrin och tjänstesektorn - i byggbranschen försämrades den lite snabbare. Lönsamheten väntas i fortsättningen vara stabil eller försämras en aning. I industrin och tjänstesektorn är svag efterfrågan det klart allmännaste hindret för verksamheten medan både brist på arbetskraft och svag efterfrågan är allmän i byggbranschen. I cirka en tredjedel av industriföretagen och byggföretagen är efterfrågan svag, och i vart fjärde företag i tjänstesektorn. I industrin led 6 procent av företagen av brist på arbetskraft, i tjänstesektorn 14 % och i byggbranschen led 34 % av företagen av brist på arbetskraft.Källa: Finlands Näringsliv