Detta lönar det sig att veta om sysselsättnings- och tillväxtavtalet
Det löneavtal som arbetsmarknadsparterna undertecknade i juni börjar inverka på företag nästa år.
Avtalet är en fortsättning på det sysselsättnings- och tillväxtavtal som gäller åren 2014-15. Det nu tecknade avtalet gäller 2016, som alltså blir det tredje året då avtalet är i kraft. Nedan finns en sammanställning av de viktigaste ändringarna i det nya avtalet.
1. Löneinverkan
Avgörelsen skulle höja lönerna med 16 euro per månad, dock minst 0,43 procent. Höjningarna är allmänna löneförhöjningar och de ska som sådana betalas till alla anställda som omfattas av kollektivavtal. På basis av vissa kollektivavtal kan det vara möjligt att avtala om höjningarna lokalt på företaget.
2. Arbetslöshetsförsäkringspremie
Det föreslås att arbetslöshetsförsäkringspremier ska höjas med 0,5 procentenheter i genomsnitt för arbetsgivare och med 0,5 procentenheter för löntagare år 2016.
Effekten är dock mindre för små företag. För närvarande är premien 0,8 procent för en lönesumma som underskrider 2,025 miljoner euro. Ett företag som sammanlagt betalar löner för under 2,025 miljoner euro per år betalar alltså en arbetslöshetsförsäkringspremie på 0,8 procent.
För den delen av lönesumman som överskrider 2,025 miljoner euro är arbetslöshetsförsäkringspremien 3,15 procent.
– Största delen av SM-företagen hör till denna 0,8 procents kategori, säger direktör Rauno Vanhanen på Företagarna i Finland.
Ändringen torde höja den procentandel som betalas för en lönesumma på under 2,025 miljoner euro med cirka 0,1 procentenheter. Detta innebär att den nya premien skulle vara cirka 0,9 procent.
För den del som överskrider 2,025 miljoner euro betalas i fortsättningen mer än 3,5 procent. Höjningen skulle alltså vara 0,4 procentenheter.
– Resultatet för små företag är någorlunda rimligt, även om det i det här läget hade varit korrekt att helt låta bli att göra några höjningar, säger Vanhanen.
3. Totalkostnader
Avtalets totalkostnader beror alltså på företagets lönesumma. I genomsnitt stiger kostnaderna med en knapp procent.
För små företag är kostnadseffekten mindre. Om företagets lönesumma inte överskrider 2,025 miljoner euro per år, är kostnadsökningen drygt 0,5 procent. Visserligen blir kostnadseffekten högre än 0,5 procent, om lönenivån på företaget är låg, eftersom en höjning på 16 euro per månad i detta fall procentuellt leder till en lite större höjning.
4. Tidtabell
Lönejusteringarna i enlighet med sysselsättnings- och tillväxtavtalet kommer att göras ungefär vid årsskiftet 2015–16 och gälla för ett år, alltså till slutet av 2016. Kollektivavtalens avtalsperioder avviker en aning från varandra.
5. Inga textdelar
Avvikande från det föregående avtalet innehåller det nu tecknade avtalet inga textdelar om arbetslivets kvalitativa faktorer. Till exempel i sysselsättnings- och tillväxtavtalet 2013 ingick textdelar om bland annat pensionsreformer, en utredning över söckenhelger, stabiliseringen av arbetstiden och om åtgärder för att främja de ungas sysselsättning.
Källa: Företagarna i Finland