2 juli 2020

Alla ålänningar måste bli ambassadörer i sommar

Alla ålänningar måste bli ambassadörer i sommar

I början av 1800-talet drabbades norra halvklotet av en snabb klimatförändring i spåren av ett stort indonesiskt vulkanutbrott året innan. Konsekvensen blev en extremt kall sommar där frosten tog skördarna och hungersnöd följde. 200 år senare är år 1816 fortfarande känt som ”året utan sommar”.



2020 kommer att ha betydligt varmare klimat, men för Ålands del finns det paralleller till 1816. Med en hel värld som isolerat sig för att skydda sig mot virus, har de åtgärderna slagit mot hjärtat av vårt levebröd. Sjöfart, turism och service är sektorer som driver den åländska sommaren. Dessa är nu under press och ännu i början av juni vet många aktörer fortfarande inte exakt på vilka premisser man kan driva verksamheten de kommande två månaderna.

Det är lätt att bli frustrerad. Mycket av det man planerade så sent som i mars, kanske nu måste göras om eller i värsta fall strykas. Verksamheter man byggt upp över en hel livstid har nu tvingats förändra sig på några månader eller leva med en osäkerhet man aldrig tidigare haft. I snart tre månader har vi hoppats och väntat på myndigheternas besked. Ska beredskapslagarna överges? Kommer reserestriktionerna att lindras? Nu börjar sommaren rinna iväg från oss och vi sitter fortfarande och väntar på tydliga besked. Det är bara mänskligt att man tenderar att bli handlingsförlamad, men för en entreprenör är detta livsfarligt.

Ålands Näringsliv har talat länge om en föränderlig värld. Konsumentbeteenden, sociala kontakter och levnadsförutsättningar har ändrat de senaste 30 åren och de kommer att fortsätta ändras de kommande åren. Många åländska företag och organisationer har redan påbörjat den här förändringsresan, medan andra har kunnat leva vidare enligt tidigare affärsmodeller.



Inom agileislands.ax har vi de senaste fem åren diskuterat hur man som organisation hanterar en värld i ständig förändring. Det går inte längre att utveckla affärer på egen hand innan man presenterar det för kunden. Nu behöver man snabbt skapa ”värde” – helst i samarbete med kunden. En produkt eller tjänst riskerar att bli föråldrad innan man ens har levererat den, varvid man måste vara beredd på ständig utveckling.

Det viktigaste med denna utveckling är insikten om vad man kan förändra och vad man inte kan göra något åt. I slutändan visar det sig att du kan förändra ditt eget beteende, men du kan inte styra över andra. För att återkoppla till sommaren är det alltså i vår egen verksamhet vi ska lägga all vår energi i sommar. Vi kan vara irriterade på myndigheter som begränsar vår verksamhet, frustrerade över hypernervösa konsumenter som inte vågar handla som vanligt eller oroliga för att vi står inför en sommar där stora delar av de svenska turisterna uteblir. Allt detta är dock utanför det vi kan påverka.



Vi kan däremot påverka vad vi gör i vår egen verksamhet. Vi kan påverka hur vi bemöter de kunder vi kommer i kontakt med. Vi kan påverka hur vi motiverar personalen och hur vi marknadsför våra produkter och tjänster. Åland har alla förutsättningar att vara det perfekta resmålet i sommar, där man efter en trygg båtresa tas väl om hand. För finska turister erbjuder vi ett skärgårdslandskap där de kan ”uppleva Åland – som utomlands fast hemma”. Vi har ingen storstadsträngsel, vi har fantastisk mat och vi har 2.000 soltimmar. Den här upplevelsen kan vi påverka och vi kan hjälpa dem att hitta hit.

Alla ålänningar behöver bli ambassadörer i sommar. Vi behöver bjuda hit våra bekanta och tillsammans med dem besöka de åländska resmålen samt boka bord på en restaurang. Vi behöver berätta om våra smultronställen och dela våra fantastiska sommarbilder under #mittÅÅÅ. Högt ska våra lovord om Åland klinga i sommar.

Är man entreprenör så gäller det att välja väg – ska man lägga sig ner eller kavla upp ärmarna? Ja, det blir färre besökare i sommar men det kan vi inte påverka. Det finns däremot saker vi kan göra:

  • Vi kan hjälpa turister hitta till Åland via olika (digitala) bokningskanaler.
  • Vi kan se till att varje besökare får ett fantastiskt bemötande varje gång de kommer till oss i sommar.
  • Vi kan ge varje turist ett oförglömligt värdskap som värmer dem hela vintern.
  • Vi ska ge alla inresande tusen skäl att återvända till Åland de kommande åren.

Om vi lyckas förmedla det här skapar vi förutsättningar till de kommande somrarna. I höst kan vi sedan se tillbaka och konstatera att det trots allt blev en sommar 2020. Då har vi också lagt grunden till en fantastisk sommar 2021. Jag längtar redan dit.

Anders Ekström

Vd Ålands Näringsliv



Tips till turistföretagare och Ålandsambassadörer

  • Säg ”hej” till alla som besöker dig. Undersökningar har visat att kunder som uppmärksammas höjer omsättningen rejält.
  • Gör det enkelt. Besökare behöver inte veta allt, de vill veta hur man löser deras situation.
  • I sommar är det hygien som gäller. Skylta med era hygienrutiner, städa när gästerna ser på, ha handsprit framme ”överallt” och se till att personalen är införstådd med detta.
  • Planera verksamheten så att kunder kan hålla avstånd. Alltid!
  • Besökare är olika – ha något för alla.

    - Vissa vill ha beprövade saker (instruktionsböcker, ”bäst i test”).

    - Vissa vill ha det senaste (säsongens nyheter, ”bara tre exemplar på Åland”).

    - Vissa vill ha det som andra handlar (topp10 lista, ”många tar det här”).

    - Vissa vill ha det mest exklusiva (Bästa vi har, ”vi brukar inte sälja det här men för dig...”)
  • Lägg upp fantastiska bilder om vad DU gör på Åland i sommar. Hashtagga #mittÅÅÅ