27 juni 2014

"Semestersjukan" försämrar konkurrenskraften

Enligt henne tär ändringen på företagens konkurrenskraft.

I och med en lagändring som trädde i kraft förra året kan en arbetstagare som insjuknat under semestern förflytta sin semester framåt från sjukledighetsdagarna. Företagarna är inte förtjusta över ändringen.

- Jag tycker att man inte skall höja eller öka arbetskraftskostnader som beror på annat än det arbete som gjorts. Men nu är det ju just det som har skett beklagar Marjo Veitonmäki verkställande direktör för bolaget Pelti- ja rautatyö Oy i Helsingfors. Enligt Veitonmäki försämrar ändringar av detta slag direkt företagens konkurrenskraft.

- Detta beslut kom ju från EU-nivån. Vad kan man nu riktigt säga här när det känns som om allting ges färdigt därifrån. Nu blev ju nya ledamöter valda till parlamentet men jag undrar vad de kan göra där på riktigt säger Marjo Veitonmäki. I sitt företag lotsar Veitonmäki en arbetsgemenskap på cirka 30 personer. Inom företaget har man redan skapat spelregler om hur man skall agera om det blir sjukskrivningar under semestern.

- Arbetstagaren som är på semester måste omedelbart underrätta löneadministrationen om saken och be om flyttning av sin semesterrätt om han eller hon så önskar. Ändringen belastar alltså också företagets löneadministration. Man måste naturligtvis också förete ett sjukledighetsintyg påminner Veitonmäki. För närvarande har sjukfrånvaron hållits bra under kontroll i företaget som utför plåt- järn- och ventilationsarbeten.

- Jag har kartlagt allmänna medeltal och tycker att vi har en rätt hyfsad situation. Veitonmäki kan ändå inte uppskatta hur aktivt människorna börjar flytta på sin semester på grund av insjuknande.

- Vi väntar med spänning på vad som kommer att hända om människor till exempel insjuknar i en liten febersnuva - vill de då flytta på sina semestrar? Ingen har naturligtvis någon erfarenhet om saken när det inte ännu finns verkliga fall. Veitonmäki är också intresserad av hur situationen och de kostnader den medför kommer att följas upp.

- Och hur kommer andra länder än Finland att följa ändringen tillägger hon.

Gäller vad?
Arbetstagarens rätt att flytta semestern gäller enbart den lagstadgade semestern. Arbetsgivaren bör alltså utreda om det är fråga om lagstadgad semester. Med lagstadgad semester avses den semester som bestäms enligt semesterlagen. Rätten att flytta semestern gäller inte semesterersättningsledighet.

Hur flyttar man?
Arbetsgivaren har rätt att bestämma när en semester som flyttats på grund av arbetsoförmåga hålls. En semester som flyttats enligt semesterlagen måste i princip ges under semesterperioden (2.5-30.9) och vintersemestern före början på följande semesterperiod (före 31.3).

Hur är det med betalning av lönen?
Grundregeln är att för tiden för arbetsoförmögenhet får arbetstagaren lön enligt det kollektivavtal som tillämpas i arbetsförhållandet eller om kollektivavtal inte finns lön för sjukdomstiden enligt arbetsavtalslagen.

Kom överens om följande på förhand:

- Hur man meddelar om insjuknande under semestern.
- Hur man ber om att få flytta semestern.
- Hurdan förklaring man förutsätter av arbetstagaren.
- Till vilken representant för arbetsgivaren man tillställer meddelanden och förklaringar.

Källa:Yrittäjät