17 oktober 2014

Stockmanns kollega i Stockholm går bra, i Helsingfors är det tuffare.

- Framförallt handlar det om att anpassa sig till vad kunderna begär i dag, 2014. Men också - vad efterfrågar kunderna om fem år? Det är otroligt mycket som är digitalt i dag, inte bara e-handeln.

Smedmark tror att varuhus måste erbjuda digitala tjänster både i varuhusen och på webben.

- Det finns förväntningar både på wifi och praktiska hemsidor. Och sociala medier är otroligt viktiga att arbeta med för att ge kunden det de vill ha och få dem att komma till sitt varuhus.

NK rapporterade försäljningsrekord 2013 och omsättningsutvecklingen ser klart bättre ut i år. Smedmark tackar de lojala kunderna för det, och påpekar att det i slutändan handlar om service.

- Generellt skiljer ju sig varuhus inte så mycket i utbudet. Jag tror att det handlar om att vara intressant även digitalt - hur många minuter om dagen är inte människor i dag på sin mobil, laptop eller surfplatta? Och självklart måste man hålla absolut högsta servicenivå.

Det håller även Stockmanns styrelseordförande Kaj-Gustaf Bergh med om.

- När det gäller varuhusen är vi på väg tillbaka till det som alltid varit framgångsfaktorer för oss - betjäningen, betjäningen och betjäningen.

Stockmann gör förlust
Kassautomaterna på Stockmann piper inte i samma takt som förut. Bolaget meddelade i början av veckan att rörelseresultatet år 2014 kommer att vara negativt. Styrelseordförande Kaj-Gustaf Bergh pekar både på det ekonomiska läget och på Ryssland.

- Finland är inne i recession för tredje året i rad, och i dag har vi en så låg rubel i förhållande till euron att man väl kan säga att den är på rekordlåg nivå.

Stockmann har beslutat att stänga alla Seppälä-butiker i Ryssland inom år 2014 och 2015. Seppäläs omsättning minskade under året med 13,6 procent. Finland har kämpat med lågkonjunktur en längre tid än Sverige, och påverkas också av Ryssland på ett annat sätt. Svensk Handels chefsekonom Jonas Arnberg påminner ändå om att handeln i Sverige inte är en dans på rosor just nu.

- Läget i Sverige är att försäljningen går ganska bra, men lönsamheten är väldigt svag. Om försäljningen går upp är det på bekostnad av reor och kampanjer så att man egentligen inte tjänar pengar på den försäljningsökningen. Det är inte jättebra i Sverige, även om det kanske är bättre.

Arnberg tror ändå på de urbana varuhusens framtid, trots näthandel och digitalisering.

- Det är viktigt att också ha en fysisk närvaro, men man måste ju ta till sig digitala hjälpmedel.

Källa: YLE