4 augusti 2015

Hur väljer man miljömärkning?

Inte helt lätt - att märka rätt...

Att miljömärka sina produkter och tjänster blir allt viktigare för affärerna. Det gäller oavsett om dina kunder är privatpersoner, myndigheter eller företag. För att vara trovärdig krävs dock att du har en miljömärkning värd namnet.

”"Alla bara talar om vädret, men ingen gör något åt det" var det någon som sa. Det kanske stämde då, men inte längre. Oron för vad som håller på att hända med klimatet har fått de flesta av oss att fatta klimatsmartare beslut.



Att handla miljömärkt har blivit mainstream och de flesta är beredda att betala extra för mindre miljöbelastande produkter visar alltfler undersökningar.



När myndigheter och företag dessutom ställer krav på miljömärkning är det inte längre bara lönsamt för miljön att miljömärka sina produkter och tjänster - utan också nödvändigt för affärerna. Tre av fem småföretag menar också att de fått nya kunder eller behållit gamla på grund av företagets miljöanpassning visar en undersökning från Företagarna i Sverige.

Klimatsmart duger inte

Det är många som vill rida på den gröna vågen, men det duger inte att bara kalla sig och sina produkter gröna, klimatsmarta eller miljömedvetna utan det är riktig miljömärkning som gäller, så kallad Typ 1-märkning. Typ 1 innebär att tjänsten eller varan kontrollerad av en oberoende tredje part och det finns bara ett fåtal miljömärkningar att välja på. Det är i första hand Krav, Bra miljöval, TCO, EU-blomman och Svanen, säger Per Ribbing, informatör på Svanen.

Alternativ för små företag

De flesta miljömärkta tjänster och produkter kommer från större företag, men det finns även småföretag inom till exempel tryckeri, restaurang och hotell som är Svanenmärkta. För småföretag vars produkter eller tjänster inte kan miljömärkas finns alternativ som till exempel Svanenklubben. Den är öppen för alla företag och organisationer som vill bli mer miljöanpassade, oavsett verksamhet. Som medlem lovar man att välja miljömärkta alternativ när man gör sina inköp. Medlemmarna får också en logotyp att visa upp för att marknadsföra sitt miljöarbete.



Återstår fortfarande att välja miljömärkning. En viktig faktor vid val kan ju vara vilken märkning som kunderna är mest bekant med. Svenska Coop frågade tidigare i år 6 000 medlemmar om vilka märken de kände till. 89 procent kände till Krav, 82 procent Svanen. EU-blomman som är den europeiska motsvarigheten till Svanen kände bara 22 procent till. Bra miljöval kände 64 procent till.

De mest välkända miljöstämplarna:



Svanen - Svanen är Nordens officiella miljömärkning. Idag finns Svanen på 68 olika grupper av varor och tjänster.

www.svanen.nu

Krav - Krav-märket sitter på mat som har producerats ekologiskt.

www.krav.se

EU-blomman - EU: s motsvarighet till den nordiska Svanen.

www.svanen.nu/blomman

Bra miljöval - Naturskyddsföreningens miljömärke. Omfattar både varor och tjänster.

www.naturskyddsforeningen.se/bramiljoval



Källa: Bättre Affärer



Ålands Näringsliv kommer att från hösten 2015 jobba med ett projekt kring miljömärkning av företag och vilka ekonomiska fördelar, men även utmaningar, denna utveckling kan innebära för våra företag.

// Johan Lindholm