Nu införs SEPA
Finansbrancens Centralförbund informerar:
Märkeshändelsen hägrar i slutet av oktober, då övergången till SEPA sker och nuvarande mottagning av betalningsmaterial helt upphör. I en del företag är SEPA-förberedelserna i hög grad på hälft, därför börjar det bli skyndsamt att sköta övergången till SEPA. Det är skäl för företaget att kontrollera att de har tillgång till sådant bankförbindelsematerial, som möjliggör att betalningsrutinerna fungerar ännu efter oktober.
Efter oktober tar SEPA-tiden helt över. Den nya standarden, som SEPA-kontoöverföringen är baserad på, ersätter de gamla nationella betalsystemen, som användes bl a vid betalning av fakturor, löner och pensioner. Kontonumren i IBAN-form (International Bank Account Number) ersätter de finländska kontonumren. För företagen medför SEPA oundvikligen något nytt, såsom förändringar i system och bankförbindelser. För företagen är förändringen tekniskt större än på sin tid övergången till euro, trots att SEPA-projektet inte nödvändigtvis kräver särskilt mycket arbete av själva företaget. Den egna banken, bokföringsbyrån och programvaruhuset hjälper.
Ett viktigt datum för företagen är 1.11.2011, från vilket datum bankerna i Finland inte längre åtar sig att förmedla betalningar med finländska kontonummer och finländskt betalmaterial. Den finländska direktdebiteringen fortsätter sannolikt att fungera till slutet av 2013. Viktigast för företagskundena är förändringarna i ekonomiförvaltningens system
1) Bankförbindelseprogrammen skall vara versioner, som motsvarar SEPA. SEPA
kräver nästan alltid uppdateringar av programvaran. Banken sköter själv förändringarna, som berör företagsnätbankerna. Det lönar sig för företaget att försäkra sig om att deras programvara har SEPA-beredskap eller uppdateringsbehov.
Uppdateringarna skall beställas av den som levererar programvaran. Förvånansvärt många företag tror att SEPA inte berör dem då företaget fungerar endast i Finland. SEPA gäller dock alla företag som betalar eller mottar betalningar. Om uppdateringar inte gjorts kan företaget efter oktober göra enskilda betalningar i nätbanken eller i form av kontorstjänst.
2) Banken skall granska förbindelsesättet och säkerhetsåtgärderna. Om ibruktagandet av SEPA-betalningar skall även överenskommas med den egna banken. En del banker har i sin dataöverföring avstått från bruket av PATU-nyckeln och övergått till den datasäkrare Web Service kanalen, som förutsätter nya avtal med banken. Även för utrikesbetalningarnas del övergår man till den nya standarden.
3) Företagen, som mottar kortbetalningar, bör uppdatera sina betalterminaler för att kunna motta chipskortbetalningar.
4) Kontonumren i fakturorna och bankgiroblanketterna skall anges i IBAN-form. IBAN-kontonumret och mottagarens BIC-kod har varit obligatoriska i fakturor och giroblanketter redan sedan sommaren 2010. Den nya bankgiroblanketten, som endast innehåller IBAN-kontonumret och BIC-koden, utan något finländskt kontonummer, kan tas i bruk 1.4.2011.
5) Programvaruhusen och bankerna står till tjänst med rådgivning.
Nätfakturering tas i bruk
- Då företaget låter göra sina programvaruändringar lönar det sig att överväga ibruktagande av elektronisk fakturering. Den elektroniska faktureringen medför stora fördelar för företaget och möjliggör en övergång till ett papperslöst kontor. Trots att fakturorna kan behandlas och arkiveras digitalt sparar företagaren sin egen arbetstid. Även naturen sparas i och med att karbonavtrycket, som faktureringen ger upphov till, blir mindre.
- Det lönar sig för företaget att som ett alternativ till direktdebiteringen erbjuda kunderna e-fakturan. Då det gäller e-fakturan kan betalaren bl a betala fakturan redan före förfallodagen.
- För företag inom byggbranschen lönar det sig att kontrollera hur den omvända momsen påverkar Finvoice-nätfakturan. Den nya stilprogramvaran finns på Finvoice-sidor www.finvoice.info
Finansbranschens Centralförbund
kommunikationschef
Kristiina Siikala
www.fkl.fi