Har ert företag ett fungerande arbetarskydd?
1) Arbetarskyddschefen
Arbetarskyddschefen representerar arbetsgivaren i arbetarskyddssamarbetet. Arbetsgivaren utser arbetarskyddschefen om han inte själv fungerar som arbetarskyddschef. Arbetsgivare som verkar i ett gemensamt utrymme, t ex i en industri- eller affärshall, kan komma överens om att ha en gemensam arbetarskyddschef.
Arbetarskyddschefen ska med beaktande av arbetsplatsens storlek och arbetets art vara behörig, insatt i förhållandena på arbetsplatsen och förtrogen med arbetarskyddsbestämmelserna. Dessutom ska arbetarskyddschefen ha förutsättningar att behandla arbetar-skyddssamverkansfrågor. Vilken form av utbildning och förtrogenhet som behövs beror på individen och arbetsplatsen.
Arbetarskyddschefen bistår arbetsgivaren och förmännen då det gäller att inhämta arbetarskyddskunskap samt att arrangera samarbetet med arbetstagarna, företagshälsovården, arbetarskyddsmyndigheterna och övriga arbetarskyddsinstanser. Arbetarskyddschefen sörjer för att samarbetet mellan arbetsgivaren och arbetstagarna fungerar, upprätthålls och utvecklas.
Enligt lag begränsas arbetarskyddschefens ansvar till frågor som gäller samarbetet på arbetsplatsen och förverkligandet av dem. Om arbetarskyddschefens uppgifter delegerats till en linjeförman bär han också på basis av sin beslutsrätt och sina befogenheter ansvar för att arbetarskyddsbestämmelserna förverkligas.
2) Arbetarskyddsfullmäktige
På arbetsplatser där det regelbundet jobbar minst tio personer ska arbetstagarna inom sig välja en arbetarskyddsfullmäktig och två ersättare. Också på mindre arbetsplatser kan man välja en fullmäktig och ersättare om arbetstagarna anser detta ändamålsenligt. Funktionärerna kan välja en egen fullmäktig och två ersättare.
Arbetarskyddsfullmäktiges uppgift är att på eget initiativ fördjupa sig i arbetsmiljön och att se till att de arbetstagare han representerar är medvetna om sin arbetsmiljö samt om sådana frågor som påverkar arbetstagarnas säkerhet och hälsa. Arbetarskyddsfullmäktigen ska också vara insatt i arbetarskyddsbestämmelserna. Arbetarskyddsfullmäktigen deltar då arbetarskyddet och säkerheten granskas och i de sakkunnigas utredningar om inspektören eller den som utför utredningen anser att detta är nödvändigt.
Arbetarskyddsfullmäktigen har rätt att avbryta ett arbete som medför omedelbar och allvarlig fara för arbetstagarens liv och hälsa. Arbetsgivaren eller dennes representant ska omedelbart informeras om avbrottet. Om arbetarskyddsfullmäktigen tillfälligt är förhindrad att sköta sin uppgift ska ersättare sköta de nödvändiga arbetarskyddsuppgifterna. Som nödvändiga uppgifter betraktas bl a deltagande i arbetarskyddsinspektion eller utredning av olycka.
Den tid som reserveras för skötseln av arbetarskyddsfullmäktiges uppgifter beror på hur många arbetstagare han representerar, ett hur stort område arbetsplatsen omfattar, antalet arbetsställen samt arbetets art. Den lagstadgade minimitiden är fyra timmar för en tidsperiod som omfattar fyra på varandra följande kalenderveckor.
Arbetarskyddsfullmäktigen har rätt att av arbetsgivaren få de uppgifter som behövs för skötseln av de samarbetsrelaterade uppgifterna. Till dessa hör handlingar som arbetsgivaren är skyldig att hålla enligt arbetarskyddsbestämmelserna, t ex arbetstidsbokföring, uppgifter som gäller hälsa och säkerhet i arbetsmiljön och arbetsgemenskapen, t ex handlingar om utvärderingen av riskerna samt avtalet om företagshälsovård.
Arbetsgivaren ska sörja för att arbetarskyddsfullmäktigen och ersättarna har möjlighet till utbildning i arbetarskyddsbestämmelserna och anvisningarna samt i andra frågor som gäller skötseln av samarbetsuppgifterna.
3) Arbetarskyddskommission
Arbetarskyddskommission ska inrättas på alla arbetsplatser med regelbundet minst 20 arbetstagare. Detta samarbetsorgan består av representanter som arbetsgivaren utsett och arbetstagarna valt.
Arbetarskyddsfullmäktige är medlemmar av arbetarskyddskommissionen. Om arbetsgivaren inte själv valt att vara medlem i kommissionen representeras han av den person i företaget till vars uppgifter det hör att bereda de frågor kommissionen behandlar. Arbetarskyddschefen deltar i kommissionens möten också i de fall han inte är medlem.
I stället för att inrätta en arbetarskyddskommission kan parterna komma överens om ett ersättande samarbetsarrangemang. På gemensamma arbetsplatser ska de externa arbetsgivarnas arbetarskyddsfullmäktige beredas möjlighet att delta då arbetarskyddskommissionen behandlar ärenden som aktualiserats av att arbetsplatsen är gemensam och som följaktligen kräver deras närvaro.
Exempel på ärenden som skall diskuteras i samarbetsorganet: http://www.tyoturva.fi/sv/arbetarskyddssamarbete/arenden_som_omfattas_av_samarbetet
Källa: Arbetsskyddscentralen