Varför får vi dyra priser?
Dessa jämförelser haltar många gånger och i media får man ofta en bild av att Åland är dyrt och att det är handelns och transportörernas fel. Därför har vi tagit fram ett exempel från verkligheten för att illustrera varför vi har de priser vi har på Åland.
Varan vi har valt att analysera är julmust. En dryck som står på bordet i de flesta hem den här tiden på året.
Inköpspriset för julmust i Sverige för en handlare består till 80 procent av själva drycken. De resterande 20 procenten är pant som inte är en kostnad då man får tillbaka panten.
På Åland köper handlaren julmusten möjligen för samma peng som sin svenske kollega (förstås relaterat till hur stor mängd man beställer och eventuella rabatter), dock så blir panten en kostnad då stora organisationer håller starkt på nationsgränserna och någon pant inte förs över gränserna. Förutom själva kostnaden för julmusten måste den åländske handlaren därutöver betala ca 137 procent i sockeraccis samt miljöskatt (miljöskatt betalas för att flaskan inte är med i det finländska pantsystemet) på inköpspriset till den finländska staten samt finländska organisationer.
Dessutom tillkommer en fraktkostnad på ca 8 procent på inköpspriset på grund av att vi bor på en ö. Så innan vi har julmusten ute i butiken har musten kostat oss ålänningar betydligt mer än vad musten kostar för en svensk handlare.
Är Åland dyrt ? Ja ibland är vi tyvärr det. Vad är då lösningen? Släpp handeln fri och få finländska myndigheter att sluta uppmuntra och upprätthålla gränshinder i detta fall i form av nationella pantsystem och sockeracciser.
FÖR MER INFORMATION:
Daniel Dahlén
Verkställande direktör
Ålands Näringsliv
Tfn: +358 (0)18 29029
Fax: +358 (0)18 21129
Mobil: +358 (0)457 5483611
e-mail:daniel.dahlen@naringsliv.ax