Tio tips från toppkommun
Nu är de bara ett steg från prispallens guldplats. - Det absolut viktigaste är att vara bra på att vara kommun och tydliggöra vår roll, säger Johan Sandlund, kommunchef i Trosa. Ängelholm (5) och Upplands Väsby (9) har också gjort enorma framsteg på rankingen. Här är deras framgångstips.
I Trosa bedrivs en tydlig politik där man inte backar för ambitionerna att skapa ett företagsklimat i toppklass. - Det är företagen som har hjälpt oss att bli bättre. Genom att vända skällsord till dialog har vi fått en viktig respekt för varandra, säger kommunchefen Johan Sandlund.
Rankingen visar att företagen är nöjda med politikernas attityder. Där är Trosa bäst i Sverige, samma resultat når de vad gäller allmänhetens attityder. Vad gäller kommunal service hamnar de på tredje plats.
- Vi måste leverera. Allt handlar om vad vi gör, inte det vi pratar om att vi ska göra. Att utföra en handling är oerhört kraftfullt. Det är det bästa sättet för att nå respekt hos företagen, säger Johan Sandlund. För honom är det något av en mission att få företagen att förstå vad en kommun är och vilka förutsättningar kommunen har.
- Och då måste vi börja hos oss själva. Vad ska vi göra - och vad ska vi inte göra. När vi har tydliggjort vår roll blir vi bra på att vara kommun, förklarar han och fortsätter: - Företagen behöver en god, fungerande välfärd för att etablera sig, och för att stanna kvar.
Det finns mängder av områden där vi fortfarande kan bli bättre. Vi vilar aldrig, säger Johan Sandlund.
Företagen viktigast
I Upplands Väsby är tankebanorna likartade. - Vi är måna om att sätta kunderna i centrum. Och med kunderna menar jag företagen. De är drivkraften för en kommun, det är dem vi ska serva. Gör vi ett bra jobb mot dem så gynnar det även medborgarna. Därför är det viktigt att vi är bra på att vara kommun, säger Björn Eklundh, kommundirektör i Upplands Väsby.
Här arbetar man efter en målbild med tio övergripande mål, där just kundfokus har en viktig roll.
- Vi gör systematiska undersökningar för att hela tiden förbättra oss. Rankingen är ett exempel. Vi analyserar den noga och ser över vad vi kan göra bättre.
Dialogen med företagen är också högt prioriterad, betonar Björn Eklundh. Frukostmöten, näringslivsdagar och företagsmöten är en del av kommunens vardag.
- Vi försöker skapa mötesplatser för alla, både stora multinationella företag och småföretag. Hela tiden försöker vi även se till att politiker och tjänstemän har en god attityd gentemot företagen.
Arbetar långsiktigt
För femteplacerade Ängelholm är rankingresultaten en viktig utgångspunkt för det systematiska arbetet. - När vi får ett dåligt resultat i rankingen ser vi till att bättra oss. För oss handlar det bland annat om att bli bättre på ärendehantering. Där har vi varit lyhörda för förbättringar, säger Åsa Herbst, kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm.
Kvalitetsdeklarationer är en av de insatser som har gjorts för att förbättra servicen. De fungerar som löften och upplysning om vad kunderna kan förvänta sig av den kommunala verksamheten.
- Ett exempel är att vi i kommunstyrelsen alltid ska återkomma inom en arbetsdag efter att vi har blivit kontaktade, förklarar Åsa Herbst.
Hon betonar att det är "oerhört viktigt" att politiker och tjänstemän visar att man vill satsa, investera och jobba framåt.
- Vi är politiskt eniga om att vi tar vårt ansvar i tillväxtfrågan. Vi måste göra vår läxa, säger Åsa och ger stadsutveckling som exempel:
- Om vi inte håller vad vi lovar vid långsiktiga strategier så vågar inte heller investerarna satsa kapital. Står vi fast vid vad vi lovar vågar de också göra sin del.
I Ängelholm är man noga med att besöka alla typer av företag - även dem som inte syns eller hörs mest.
- Vi vill finnas för alla och hjälpa till på bästa sätt, avslutar Åsa Herbst.
TIO TIPS FRÅN TROSA KOMMUN
1. Var bra på att vara kommun. Tydliggör vilka roller och vilka förutsättningar ni har som kommun för att få en grundläggande respekt för varandras uppgifter.
2. Satsa marknadsföringspengarna på invånarna i kommunen, inte på extern marknadsföring. De bästa marknadsförarna vi har är våra invånare.
3. Fokusera på leverans. Då ökar respekten hos företag och invånare.
4. Skapa mötesplatser. Få företagen engagerade genom att visa att företagsfrågorna är viktiga, och att ni gör något åt det företagen efterfrågar.
5. Stå fast vid enkelhet och tydlighet. Gör det långsiktigt. Och driv samma linje under många år.
6. Var tillgänglig för företagen. Är man som kommun tillgänglig för företagen, så är man det för sina medborgare också. Det går hand i hand. Alla är lika viktiga kunder.
7. Skapa en "smörjgrupp"; en grupp som består av de tjänstemän som har mest kontakt med företagen. Gruppen har som syfte att göra det kommunala maskineriet enklare, bekvämare och snabbare.
8. Vid företagsbesök - visa att du har ett genuint intresse av dem och att du är mån om att det ska gå bra för dem. Små saker för en kommunledning kan vara en stor sak för ett företag. Som tjänstemän och politiker måste vi ta det på allvar.
9. Uppfinn inte hjulet. Det är fint att stjäla! Det finns ingen kommunal copyright. Om någon annan kommun har gjort något bra - stjäl!
10. Var så obyråkratisk som möjligt. Gå från ord till handling.
Källa: Svenskt Näringsliv