18 oktober 2012

Ekonomisk översikt för den kommunala sektorn

Enligt kommunernas bokslut för 2011 ökade nettodriftskostnaderna sammantaget med 3,5 procent, vilket är en något långsammare ökning än året före (+4,5 procent). Enligt budgeterna för år 2012 förväntas nettodriftskostnaderna öka med drygt 2 procent samtidigt som årsbidraget beräknas sjunka betydligt. Tre kommuner har negativa årsbidrag i budgeterna och åtta kommuner ett årsbidrag som är mindre än avskrivningarna. De planerade investeringarna uppgår till totalt nästan 30 miljoner euro. Kommunernas överskott beräknas uppgå till sammantaget cirka 2 miljoner euro. Hela åtta kommuner budgeterar med ett negativt resultat, skillnaderna mellan kommunerna är betydande.

I år bedöms kommunernas skattefinansiering, dvs skatteinkomster och landskapsandelar sammantaget, öka med endast 0,5 procent. Det är fortfarande främst den negativa utvecklingen av företagsskatterna som bromsar kommunernas inkomstutveckling, men även lindringen av beskattningen i de lägre inkomstgrupperna i form av ökade avdrag påverkar kommunernas inkomster.

Inför nästa år är inkomstutvecklingen för kommunerna fortsatt svag och osäkerhetsfaktorerna många. Dels har den åländska ekonomin överlag uppvisat flera negativa tendenser under hösten och det råder osäkerhet kring omfattningen och varaktigheten i den avtagande efterfrågan. Dels har det under hösten rått osäkerhet kring de åtgärder som landskapsregeringen avser vidta och som berör kommunernas ekonomi.

I kalkylerna över landskapsandelarna (överföringarna till kommunerna) och skatteinkomsterna har vi utgått från de förslag som presenterades av landskapsregeringen den 17 oktober. Enligt förslagen kommer sjukdomskostnadsavdraget att minska i omfattning år 2013 och självrisken för resekostnadsavdraget höjas till samma nivå som i riket. Kommunernas skatteinkomster beräknas öka med närmare en miljon euro till följd av de här förändringarna. Vidare avskaffas kommunernas kompensation för de så kallade åländska avdragen, förutom när det gäller den delen av sjukdomskostnadsavdraget som blir kvar. Den kompensationen betalas till kommunerna år 2014 när beskattningen slutförts. Därtill kommer stödet till kommunerna att justeras ned med ett belopp per invånare bland annat som ett resultat av att den så kallade Gullåsenavgiften slopas för kommunerna 2013. Den justeringen minskar överföringarna till kommunerna med sammanlagt 4 miljoner euro.

Skattefinansieringen beräknas under de här förutsättningarna sjunka med 0,7 procent nästa år jämfört med i år. Det motsvarar cirka 850.000 euro i lägre inkomster. Skatteinkomsterna uppskattas visserligen öka med 5,1 procent eller med cirka 4,5 miljoner euro delvis som ett resultat av de lägre avdragen. Däremot beräknas överföringarna till kommunerna minska med hela 13,5 procent eller med nästan 5,4 miljoner euro. Detta till stor del på grund av de lägre kompensationerna för avdragen och justeringen av överföringarna till kommunerna på -4 miljoner euro. Den fortsatt höga nettoinflyttningen till Åland bidrar dock till gynnsam utveckling av skattebasen. Också samfundsskatterna beräknas växa, om än från en mycket låg nivå. Samfundsskatterna är fortsatt betydligt lägre än för år 2009. Den egentliga återhämtningen för företagen förväntas komma igång först under 2014.

Läs hela utredningen här: 
http://www.kommunforbundet.ax/files/kommkonj_2012.pdf