Konjunkturutsikterna har blivit betydlig dystrare under hösten
I alla huvudbranscher beskrivs dagens läge som något sämre än i genomsnitt. Antalet nya order i industrin minskade något, men produktionen ökade ännu en aning.
Utvecklingen av personalstyrkan uppgavs fortsättningsvis vara rätt stabil.
Näringslivets konjunkturutsikter har blivit betydligt sämre för de närmaste månaderna. Utsikterna för särskilt industrin och byggbranschen är rätt anspråkslösa, men också utsikterna för tjänsteföretagen har försvagats klart.
Man förutspår att tillväxten av produktionen i industrin och byggbranschen kommer att minska en aning de närmaste månaderna och också tillväxten av försäljningen i tjänstesektorn ökar långsamt. I fråga om personalstyrkan har utsikterna försämrats och i alla huvudbranscher bedöms arbetskraften minska något.
Saldotalet som mäter industrins allmänna konjunkturutsikter sjönk i oktober till -32 (-3 i juli). I den färskade enkäten uppgav nu endast 2 % av de företag som besvarade enkäten att de tror på ett uppsving medan 34 % av företagen väntar en nedgång.
Saldotalet för konjunkturläget i byggbranschen var i oktober -48 (-27 i juli). Nu uppgav endast 1 % av de företag som besvarade enkäten att de tror på ett uppsving medan hela 49 % av företagen väntar en nedgång.
Konjunkturutsikterna för tjänsteföretagen sjönk i oktober till talet
-19 (-6 i juli). Av de företag som besvarade enkäten uppgav 8 % att de tror på bättre tider medan 27 % förutspådde sämre tider.
Förväntningarna på ökad produktion och orderingång är mycket försiktiga
De industriföretag som besvarade enkäten uppgav att antalet nya order började sjunka sakta i slutet av sommaren och början av hösten. I byggbranschen fortsatte antalet order minska. Såväl i industrin som i byggbranschen är nu orderstocken lite mindre än normalt. I industrin ligger lagren av färdiga varor nära den genomsnittliga nivån och även i byggbranschen uppges antalet osålda bostäder ligga på normal nivå.
Industrin väntar en något sämre utveckling i orderingången under slutet av året. I byggbranschen tror man att antalet order inte längre kommer att minska.
Produktionen i industrin fortsatte öka lite under slutet av sommaren och i början av hösten, men man förutspår dock att produktionsmängderna kommer att minska en aning de närmaste månaderna. I byggbranschen var produktionsutvecklingen sämre än väntat och produktionen minskade något.
Under slutet av året antas produktionen i byggbranschen ligga på nästan samma nivå som tidigare.
Försäljningen i tjänstesektorn fortsatte öka långsamt och under det tredje kvartalet ökade den bara en aning. Också i slutet av året och början av nästa år bedömer man att försäljningen kommer att öka rätt långsamt.
Graden av kapacitetsutnyttjande i industriföretagen sjönk betydligt och ligger nu under nivån för långtidsmedeltalet. Nu uppgav 50 procent av industriföretagen att de har fri kapacitet (27 % i juli).
Personalstyrkans utveckling tillsvidare måttlig - framtidsutsikterna är betydligt dystrare
I slutet av sommaren och början av hösten var utvecklingen personalstyrkan ännu måttligt, då personalstyrkan i industrin och tjänstesektorn endast minskade minimalt. I byggbranschen minskade den däremot något kraftigare. Utsikterna angående personalstyrkan är däremot betydligt dystrare. Personalstyrkan förutspås minska snabbare än tidigare i industrin och i tjänstesektorn och i byggbranschen skulle den sjunkande trenden fortsätta.
I industrin steg försäljningspriserna en aning. I tjänstesektorn steg priserna långsammare och i byggbranschen svängde prisnivån nedåt. Kostnaderna fortsatte stiga. I byggbranschen och i industrin blev prisstegringen långsammare, medan pressen på prisstegringen ökar lite i tjänstesektorn.
I industrin förutspås priserna förbli oförändrade under slutet av året och i tjänstesektorn förutspås priserna långsamt stiga. I byggbranschen skulle priserna sjunka snabbare. Kostnadsnivån i tjänstesektorn väntas fortsätta stiga rätt snabbt. I byggbranschen skulle prisstegringen avta ytterligare och i industrin skulle kostnadsnivån fortsätta stiga långsamt.
Lönsamheten var fortsättningsvis stabil i industrin medan den försämrades något i byggbranschen och tjänstesektorn. I fortsättningen förutspås lönsamheten försämras en aning i alla huvudbranscherna.
I alla huvudbranscherna är svag efterfrågan det klart allmännaste hindret för tillväxt. I industrin och i byggbranschen upplever ungefär hälften av företagen att efterfrågan är svag. I tjänstesektorn uppger 29 procent av företagen att efterfrågan är svag. Den värsta bristen på arbetskraft lättade i byggbranschen och enligt den färskaste enkäten uppger endast 11 % av företagen att det är svårt att få arbetskraft. I tjänstesektorn uppger 14 procent av företagen och i industrin bara tre procent av företagen att de lider av brist på arbetskraft.
Tilläggsuppgifter: Penna Urrila, tfn 09 420 226 06 eller 040 570 7860
Källa: Jyri Häkämies verkställande direktör för EK