Sveriges handlare ger kommunen tummen ner
Det visar den senaste Handelsbarometern. Endast var femte butik svarar att det finns en strategi eller policy för att utveckla detaljhandeln i kommunen.
- Kommunernas planer och beslut spelar en avgörande roll för handelns utveckling. Därför är det oroväckande att inte ens var tredje handlare anser att kommunen arbetar för att främja detaljhandeln. Det finns stora outnyttjade möjligheter för kommunerna att öka tillväxt, sysselsättning och serviceutbud inom handeln. Detta ger nöjda invånarna och skapar fler besökare, säger Magnus Kroon, utvecklingschef på Svensk Handel.
Fortsatt svag utveckling i handeln
Handelsbarometern för november månad visar att framtidstron i handeln är fortsatt låg. Framtidsindikatorn, som är ett mått på handlarnas tro på utvecklingen i detaljhandeln, landar denna månad på -12.
Medan livsmedelsbutiker har en positiv framtidstro på försäljningen i den egna butiken ser det dystrare ut i den övriga handeln. 45 procent av dagligvaruhandlarna tror på ökad försäljning, medan andelen endast uppgår till 24 procent i övriga branscher. Handlarna är fortsatt pessimistiska när det gäller antalet anställda i detaljhandeln.
- Handlarna rustar sig för sämre tider och konkurrensen hårdnar. Vi har redan börjat se varsel inom handeln, men trots det räknar butikerna med en hyfsad försäljningsutveckling. Personalminskningar kan komma att bli en effekt om konsumenterna håller i plånboken. Det är viktigt att komma ihåg att det just nu finns en stor köpkraft som vi i handeln har möjlighet att möta, säger Yvonne Ingman, vice vd på Svensk Handel.
Hela handelsbarometern kan du läsa här: http://www.svenskhandel.se/Documents/Rapporter/HB%2011%2012.pdf?epslanguage=sv