Spel dominerar på appmarknaden
Spelen dominerar helt och andra appar har svårt att synas både hos Apple och Google. Att sälja appar, små program som laddas ned till smarta mobiler och datorplattor, har varit riktigt hett de senaste åren. Mängder av företag har sett det som sin stora chans att ta fram ett program som enkelt kan distribueras och säljas till miljontals människor världen över.
En genomgång som analysföretaget Canalys har gjort av de två ledande appbutikerna, Apples App store och Google Play, visar också att man absolut kan tjäna pengar på appar. Men i praktiken är det en rätt begränsad skara som drar in de stora pengarna.
Enligt Canalys var det 25 företag som drog in hälften av intäkterna på den amerikanska appmarknaden. Under de 20 första dagarna i november sålde de tillsammans appar för omkring 400 miljoner kronor. Men det var också ett rätt speciellt urval företag. Alla utom ett, musiktjänsten Pandora, var spelbolag. Här fanns exempelvis kända namn som Zynga, Electronic Arts, Rovio och Gameloft.
Enligt Canalys stod spel för nästa hälften av de betalda appar som fanns på 300 i topplistan i Apples App store. I Googles motsvarighet stod spelen för en dryg tredjedel av de 300 mest efterfrågade betalapparna. Spelens dominans visar också att alla andra apputvecklare har en stor utmaning framför sig. De har helt enkelt svårt att synas när spelen dominerar så mycket och som Canalys analytiker påpekar är det extra svårt för utvecklare som inte har hjälp av något starkt varumärke.
Både i Apples App store och i Google Play finns det omkring 700 000 olika appar att ladda ned. I den enorma mängden är det svårt att sticka ut och än svårare att tjäna pengar.
I somras kom det också rapporter som pekade på att 60 procent av de appar som finns i App store inte har blivit nedladdade en enda gång. Uppgifterna kom från analysfirman Adeven som bland annat kommit fram till att det fanns omkring 1 900 olika appar som gör att en Iphone kan användas som ficklampa. I det bruset är det inte lätt att märkas, inte ens för den som har gjort en väldigt bra ficklampsapp.
Källa: SvD