Förvaltningen av EU:s strukturfonder reformeras på fastlandet.
Samtidigt säkerställs det att programmet för den kommande strukturfondsperioden stöder tillväxt, sysselsättning, en koldioxidsnål utveckling och strukturomvandling.
Fyra närings-, trafik- och miljöcentraler specialiserar sig på strukturfondsförvaltning
Ministerarbetsgruppen för förvaltning och regional utveckling beslutade den 18 september 2013 att fyra närings-, trafik- och miljöcentraler ska specialisera sig på förvaltningen av strukturfonderna under den strukturfondsperiod som inleds vid årsskiftet.
Varje storregion ska ha en egen närings-, trafik- och miljöcentral som specialiserar sig på strukturfondsförvaltning: I norra Finland Närings-, trafik- och miljöcentralen i Norra Österbotten i Uleåborg, i östra Finland Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Savolax i S:t Michel, i västra Finland Närings-, trafik- och miljöcentralen i Mellersta Finland i Jyväskylä och i södra Finland Närings-, trafik- och miljöcentralen i Tavastland i Lahtis.
Kundservicen bevaras vid alla centraler, också servicen på svenska tryggas
Vid reformen bevaras varje närings-, trafik- och miljöcentrals styrka som expert på sin egen region och samarbetet med de regionala aktörerna, samtidigt som förvaltningens effektivitet förbättras och verksamhetens kvalitet blir jämnare.
I praktiken bereds projekten fortsättningsvis i regionerna och kunderna betjänas av sin egen närings-, trafik- och miljöcentral. Storregionens strukturfondsförvaltning ska dock alltid vara underställd en enda centraliserad ledning, dvs. föredragandena och beslutsfattarna för projektet ska vara anställda hos den central som har specialiserat sig på strukturfondsärenden.
Kundservicen på svenska tryggas under hela strukturfondsprocessen. För att trygga de mest tvåspråkiga regionerna inrättas under närings-, trafik- och miljöcentralen i Jyväskylä en svenskspråkig enhet, som förläggs till Närings- trafik- och miljöcentralen i Österbotten.
- Förvaltningsreformen är nödvändig, eftersom den finansiering som står till förfogande under den kommande strukturfondsperioden är nästan en tredjedel mindre än tidigare. Genom reformen eftersträvas effektivitet och kvalitet, understryker näringsminister Jan Vapaavuori.
I och med reformen blir användningen av finansieringen bättre och mer flexibel. Uppföljningen av projektens resultat och effekter intensifieras. Tolkningen av lagstiftning och anvisningar förenhetligas. Förvaltningen blir mer kostnadseffektiv. Besparingar uppstår i och med effektiviseringen av verksamheten, övergången till ett elektroniskt förvaltningssystem och minskningen av den relativa andel av finansieringen som går åt till förvaltningen. På så sätt kan medel i stället för till förvaltningen riktas till den egentliga projektverksamheten och utvecklingen av regionerna.
- Nu har säkert den första föresatsen i regeringens strukturpolitiska program också omsatts i praktiken. Det är vettigt att genomföra reformen, eftersom de pengar som har slukats av en tung förvaltning i högre grad bör användas för projekt som stöder företagande och arbete. För närvarande finns det 43 finansierande myndigheter. Kommissionen har upprepade gånger uppmanat Finland att minska antalet finansierande myndigheter. Förvaltningskostnaderna uppskattas minska med sammanlagt minst 30 miljoner euro under programperioden, säger Vapaavuori.
Förvaltningspersonalen minskar
Genom effektivisering av förvaltningen eftersträvas en minskning på sammanlagt cirka 86 årsverken före utgången av år 2015 jämfört med nivån år 2013. Minskningen berör närings-, trafik- och miljöcentralerna, landskapsförbunden och centralförvaltningen.
Källa: Arbets- & Näringsministeriet