Lärande på arbetsplatser i Norden
Projektets syfte är att stärka kvaliteten inom den grundläggande formella yrkesutbildningen för unga och vuxna och involverar alla nordiska länder.
Projektet arrangerar sju så kallade Mötesplatser i Norden för att belysa, analysera och dokumentera olika teman kring lärande på arbetsplats. Det första hålls den 13-14 november i Stockholm och har koppling till lärande ur ett svenskt perspektiv.
Kritiska vänner utvecklar kunskap
- De insatser som görs utgår från olika system, olika huvudmannaskap och olika förutsättningar på arbetsmarknaden, men kan ändå utvecklas genom användningen av "critical friends". Metoden bygger på så kallad mjuk överföring av kunskap. Genom att sätta samman branschövergripande team av aktörer kan den lokala utvecklingen studeras för att eventuellt lyftas upp till nationell nivå, säger Margaretha Allen, projektledare på svenska Skolverket.
Under den första Mötesplatsen kommer deltagarna dels få mer kunskap om det svenska styrsystemet för lärande på arbetsplats, dels få ta del av pågående utvecklingsprojekt som initierats av staten, av parter på arbetsmarknaden och av lokala huvudmän och regioner.
- En mängd seminarier kommer att belysa detta, och i direkt anslutning till dessa kan nordiska deltagare ställa frågor om de svenska insatserna och de som medverkar i Sverige kan direkt fråga sina nordiska grannar om hur de gör, säger Margaretha Allen.
Företag och fackförbund i samverkan
Några av programpunkterna är Statens skolinspektion som berättar om metoder som används när lärlingsutbildningen har granskats. Skolverket berättar om ett antal nationella projekt med syfte att stödja huvudmän och skolor i sitt strategiska arbete med kvalitet i lärande på arbetsplats. Teknikföretagen och IF Metall berättar om konceptet Teknikcollege, som på parternas initiativ ska stärka samverkan mellan skola och arbetsliv. Sveriges kommuner och landsting har ett liknande koncept för vård- och omsorg.
Intresset är stort för konferensen i Stockholm. Cirka 70 personer är anmälda från ministerier, myndigheter och verk med ansvar för grundläggande formell yrkesutbildning samt från skolor med yrkesutbildning. Nästa Mötesplats hålls i Norge i slutet av februari. Färöarna får besök i maj, Island i september, Åland i november 2014, Finland och Danmark under våren 2015.
- Slutkonferensen planeras i september 2015. Projektets slutrapport är tänkt att bli en slags handbok över olika sätt att genomföra lärande på arbetsplats utifrån olika system och förutsättningar, säger Margaretha Allen.
Läs mer om projektet på Skolverkets webb: http://www.skolverket.se/skolformer/yrkesutbildning/apl/hur-gor-andra-nordiska-lander-1.205068